Banaanikärpäset iskivät taas - mistä ne oikein tulevat?

Banaanikärpäsiä tulvii näin loppukesällä sisään ikkunoista ja ovista. Hyönteiset etsivät pöydiltä ja biojäteastioista herkkuaterioita ja paikkaa, johon munia.

Banaanikärpäspopulaatiot ovat suurimmillaan tyypillisesti elo-, syyskuussa, kertoo Helsingin yliopiston biotieteiden laitoksen dosentti Tapio Heino.

– Kun marjat ja omenat alkavat kypsyä, banaanikärpäsen toukille löytyy ravintoa. Erityisesti maassa olevat, vähän käyneet hedelmät ja marjat kiinnostavat niitä. Niihin ne munivat munansa, ja toukista tulee kotelovaiheen kautta aikuisia yksilöitä.

– Yksi banaanikärpänen voi elää jopa kaksi kuukautta ja naaras munii satoja munia kerralla, eli se on hyvin lisääntymiskykyinen.

Sisälle kärpäset tulevat tuoksujen perässä ikkunoista. Siellä ne hakeutuvat hedelmien ja biojäteastioiden ääreen.

– Niillä on hirveän hyvä hajuaisti, ja sen avulla ne navigoivat ikkunoista sisään.

Tapio Heinon parhaat vinkit banaanikärpäsen häätämiseksi:

Hoida biojätteet ajoissa ulos

Banaanikärpäset munivat myös sisälle, jos niillä on siihen tilaisuus. Varmin tapa saada ne lisääntymään kotona on unohtaa biojäteastia tyhjentämättä esimerkiksi loman ajaksi.

– Banaanikärpäsen kehitys munasta aikuiseksi kestää vähintään 10 päivää, eli kotioloissa käytännössä pari viikkoa. Jos hedelmiä pidetään esillä niin kauan tai biojäteastioita ei tyhjennetä pariin viikkoon, silloin niitä alkaa syntyä. Kannattaa siis hoitaa biojätteet ajoissa pois kämpästä esimerkiksi muutaman päivän välein.

Houkuttele hyönteinen makeaan juomaan

Hyvä keino tuhota banaanikärpäsiä on houkutella ne makeaan nesteeseen, esimerkiksi puna- tai valkoviiniin, mehuun tai olueen. Myös laimennettu omenaviinietikka käy houkuttimeksi.

-Monet ovat varmasti huomannet, että banaanikärpäset alkavat pörrätä helposti esimerkiksi viinilasin ympärillä. Kärpänen on hyvin kevyt ja jos se tippuu viinilasiin, se voi jäädä kävelemään sen pinnalle, juoda vähän ja lennähtää pois. Banaanikärpäsen nujertamisessa onkin tärkeää se, että nesteeseen tiputtaa esimerkiksi asianpesuainetta sekaan, että nesteen pintajännite laukeaa. Kun pintajännityksen saa rikki, hyönteinen uppoaa nesteen pohjalle, Heino vihjaa.

Astiaksi kannattaa valita mahdollisimman laakea. Apuna voi käyttää suppiloa.

– Kun kärpäset ansoitetaan astiaan suppilon avulla, ne eivät pääse karkuun, Suppilo toimii siis ikään kuin rysänä.

Askartele ansa muovipussista

Yksi keino hankkiutua banaanikärpäsistä eroon on houkutella ne muovipussiin panemalla sinne esimerkiksi puolikkaan omenan tai tomaatin. Kun pussiin alkaa kerääntyä kärpäsiä, sen voi sulkea ja viedä ulos asunnosta.

Banaanikärpäset ovat kuitenkin vikkeliä ja karkaavat helposti, eli kannattaa olla nopea.

Ikkuna kiinni ja imuri käteen

Ainoa tapa välttyä kokonaan banaanikärpäsiltä on pitää ikkunat kiinni ja asunto mahdollisimman siistinä. Pienikin käyneen, makean hedelmän haju riittää niiden sisään houkuttelemiseksi.

Myös imurointi on Tapio Heinon mukaan hyvä keino vähentää kärpästen määrää asunnossa.

Anna talven tappaa loput

Jos banaanikärpäset pörräävät joka tapauksessa kotosalla, ei kannata masentua. Ne katoavat asunnoista viimeistään pakkasten tultua.

– Talvi on niille kovaa aikaa ja valtaosa niistä populaatioista, jotka ovat kasvaneet loppukesän aikana suuriksi, pienenee. Osa kuitenkin sinnittelee talven yli ja uudet sukupolvet alkavat kehittyä taas alkukesästä. Yksi naaras munii satoja munia ja on sillä tavalla hyvinkin lisääntymiskykyinen, Heino kertoo.

Hyvä uutinen on, että banaanikärpäsistä ei ole haittaa ihmiselle.

– Ne eivät viihdy missään mätänevässä jätteessä tai muissa sellaisissa paikoissa, joissa muut kärpäset, etenkin raatokärpäset, tykkäävät vierailla. Siinä mielessä ne ovat paljon puhtaampia kuin ne, ja itse pidän niitä hyvinkin harmittomina.

Lue myös:

    Uusimmat