Bambu on ekologinen valinta

Kestävä ja ympäristöystävällinen bambu on sisustuksen uusi trendimateriaali. Bambuhuonekalut, -parketit ja -kodintekstiilit kilpailevat edullisuudellaan, ekologisuudellaan ja esteettisyydellään.

Bambu loistaa ominaisuuksillaan

Aasiassa bambua on osattu hyödyntää jo vuosituhansien ajan. Muualla maailmassa materiaalin oivat ominaisuudet ja kilpailukykyisyys muihin materiaaleihin, kuten puuhun tai puuvillaan verrattuna, on huomattu todellisessa laajuudessaan vasta aivan viime aikoina.

Yksi Bambun kiinnostavimmista ominaisuuksista on sen erittäin nopea kasvutahti. Bambu on ruokokasvi, joka voi kasvaa jopa puoli metriä vuorokaudessa. Se uusiutuu nopeasti ilman istutusta eikä tarvitse kasvualueellaan lannoitteita, keinotekoista kastelua eikä tuholaismyrkytystä.

Bambuviljelmä tuottaa ilmaan kolmanneksen enemmän happea kuin samalle alalle istutetut puut keskimäärin. Bambutuotteet loistavat ominaisuuksillaan myös tuotteen elinkaaren loppuvaiheessa: kuitu hajoaa ja maatuu nopeasti.

Huonekaluja ja sisustusesineitä

Perinteiset bambuhuonekalut, joissa runkoa on käytetty sellaisenaan, ovat usein edullisia ja keveytensä ansiosta helppohoitoisia. Uudempiin bambutrendeihin kuuluvat viilusta tai bambulevystä valmistetut huonekalut taas antavat modernimpaa henkeä sisustukseen.

Bambun ontosta rungosta syntyy levyä, kun siitä sahatut säleet puristetaan yhteen. Liimalevytekniikalla siitä voidaan tehdä myös vaneria ja viilupuun tyyppistä materiaalia, jolloin ruokojen kauniit syyt ja nivelkohdat jäävät näkyviin tuoden materiaaliin esteettistä elävyyttä. Esimerkiksi Artekin mallistosta on jo muutaman vuoden ajan löytynyt bambuhuonekaluja. Henrik Tjaerbyn suunnittelemat Aalto-henkiset pöytä ja tuoli ovat bambuviilua.

Kodin pienesineissä, kuten koreissa, maljakoissa, tableteissa ja matoissa bambu on edukseen sekä esteettisyytensä että kestävyytensä vuoksi. Esimerkiksi Sotkan Bamburunkoiset lyhdyt ja lamput tuovat kotiin häivähdyksen itämaista henkeä.

Bambuparketti kestää lämpötilan vaihtelut

Bambuparkettia mainostetaan markkinoiden kovimpana. Se valmistetaan höyrykäsitellystä bambukuidusta puristamalla. Sen etu sisustusmateriaalina on lämpötilavaihteluiden kestävyys. Siksi bambuparketti on hyvä valinta lattialämmityksen kanssa käytettäväksi.

Se sopii myös kesämökille tai muihin epäsäännöllisesti lämmitettyihin tiloihin. Bambuparketti tekee tilasta kodikkaan ja lämpimän: ruokojen syyt näkyvät pintakuviossa tuoden siihen elävyyttä.

Antibakteeriset bambutekstiilit

Bambutekstiilien erikoisominaisuus on niiden antibakteerisuus. Bambu sopii erinomaisesti esimerkiksi pyyhkeiden materiaaliksi. Bambutekstiilejä valmistava Greenstone kertoo kankaan imevän 3–4 kertaa puuvillaa enemmän kosteutta. Kuidun sisältämien välittäjäaineiden johdosta materiaali on luonnostaan bakteereja torjuvaa ja esimerkiksi bambusukat voivat ehkäisevän hienhajua, jalkasientä ja tulehduksia.

Kasvin mikrobeja torjuvat ominaisuudet säilyvät materiaalissa kautta valmistusprosessin ja valmiissa kankaassakin jopa kymmenien pesukertojen ajan. Kuitu on niin pyöreä ja sileä, että bakteerit eivät helposti tartu siihen.

Bambukankaista valmistetaan kodintekstiilien lisäksi vaatteita ja kestovaippoja. Sileytensä ansiosta bambukankaiset tekstiilit soveltuvat myös hyvin herkälle iholle ja lastenvaatteisiin. Bambun pehmeydessä on myös hiven luksusta – esimerkiksi Anne Linnonmaan uudistuneeseen Ecological Fashion -mallistoon kuuluu laadukkaita bambukuituisia neuleita ja trikoita. Materiaalin tuntu muistuttaa silkkiä. Bambuvaatteet eivät hiosta ja kangas pysyy pitkään raikkaana.

Teksti: Riikka Krenn / Mediafocus
Kuvat: Greenstone, Indiska, Sotka, SXC

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja