Backman kannattaa tiiviimpää loma-asumista ja yhteisiä rantasaunoja

Ympäristöministeri Jouni Backman (sd.) sanoo olevansa huolissaan siitä, että samaan aikaan kun vakituisessa asumisessa pyritään säästämään energiakustannuksissa, nousee rannoille ympäri vuoden lämpiminä pidettäviä loma-asuntoja, jotka lisäävät huomattavasti energiankulutusta. Hän kannattaa tiiviimpää loma-asumista ja suosittelee lämpimästi yhteisiä rantasaunoja.

-Olisi vältettävä se tilanne, että jokaisella pitää olla oma ympärivuotinen loma-asunto, jota käytetään kuitenkin vain ehkä kymmenesosa vuodesta. Se ei millään tavalla voi olla kestävän kehityksen mukaista, Backman sanoi OP-ryhmän asuntoseminaarissa Kotkassa tiistaina.

Asuntopolitiikassa tulisi Backmanin mielestä pyrkiä löytämään sellaisia ulottuvuuksia, että ihmiset pystyisivät omaa ideaaliasumistaan yhdistämään siten, että asuminen tapahtuisi yhä enemmän samassa paikassa.

-Loma-asuminen olisi tuotava vahvemmin keskusteluun esiin. Ei vain sen kestävän kehityksen näkökulmasta vaan muutenkin. Kaavoituspolitiikalla tulisi suunnata loma-asutusta tiiviimpään muotoon kestävän kehityksen mukaisesti niin rantojenkäytön, kunnallistekniikan, jätehuollon liikkumisen ja monen muun seikan osalta.

Tehty myös huonoa laatua

Backman tarkasteli esitelmässään ensisijaisesti sitä, mikä on kestävän kehityksen näkökulma asuntopolitiikkaan, rakentamiseen ja asumiseen. Sisäilman laatukysymyksissä Suomessa ollaan hänen mukaansa maailman huippuluokkaa.

-Astmaattisen pojan isänä olen kyllä erittäin tyytyväinen siihen, että tämä aihepiiri on ollut esillä. Kestävään politiikkaan tämä liittyy sillä tavalla, että asuminen koostuu monista eri elementeistä. Se lähtee kaavoituksesta ja etenee aina siihen saakka, kun asuntokannasta luovutaan.

-Meillä on surullisen kuuluisia esimerkkejä siitä, että on kaavoitettu huonosti, ei ole mietitty tulevaa tarvetta ja on tehty huonoa laatua, joka ei ole vastannut ihmisten odotuksia. Tämän takia meillä on aivan liian varhain purettu olemassa olevaa asuntokantaa. Se on kaikkea muuta kuin kestävän kehityksen mukaista asuntopolitiikkaa.

Backman tähdensi, että myös se, millaisen panoksen ihmiset antavat täyttäessään "yhteiskunnallisen kustannustaakkansa" on asumisesta lähtevä kysymys ja sillä on erittäin tärkeä merkitys myös kokonaiskansantaloudellisesti.

Backman kertoi harrastavansa asuntopolitiikkaa ja rakentamista mutta muistutti, ettei ole asuntopolitiikasta vastaava ministeri. Edellisellä ministerikaudellaan hän rentoutui siten, että luettuaan puoleenyöhön asti hallituksen papereita, hän sen jälkeen rupesi katselemaan talojen pohjapiirustuksia.

-Olen harrastanut sitä koko pienen ikäni. Tein pari-kolmekymmentä erilaista luonnosta ja niistä tietokoneella kolmiulotteiset mallit ja niistä pienoismallit pahvista. Nyt asun talossa, jonka olen itse suunnitellut. Eli edellisen ministerikauden jälkeen rakensimme omien suunnitelmieni mukaan talon.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja