Baba Lybeck riisui kenkänsä suorassa lähetyksessä ja sai asiantuntijoilta suoran palautteen: "Heti, kun jalkaan pannaan matalakin korko..."

Paljain jaloin kävely on parasta jalkajumppaa 8:06

Kesällä ulkona kannattaisi kävellä paljain jaloin. – Heti, kun jalkaan pannaan matalakin korko, lantion asento lähtee kallistumaan keskiasennosta eteenpäin, jalkaterapian lehtori emerita Riitta Saarikoski kuvaili Huomenta Suomen lähetyksessä.

Kesällä kengät kannattaisi heittää nurkkaan pidemmäksi aikaa. Siitä voisi olla kokonaisvaltaista hyötyä jalkojen terveydelle.

– Jalka on aika monimutkainen asia. Siinä on monenlaista luuta ja rakennetta, sanoo Terveystalon erikoislääkäri, jalkakirurgi Oliver Michelsson.

Michelssonin mukaan jokainen on syntyessään "latuskajalka", ja holvikaari korjaantuu vasta kouluikään mennessä. Joka päivä jalkaa käytetään tuhansien askelten verran, joten ei ole samantekevää, millaisia kenkiä jalassaan käyttää. 

"Heti, kun pannaan matalakin korko, lantion asento lähtee kallistumaan"

Kenkien ongelmana voi olla puristaminen, hankaaminen ja se, etteivät jalat saa toimia, kuten niiden kuuluisi. Ilman kenkiä paino asettuu tasaisesti jalkaterälle ja esimerkiksi varpaat saavat liikkua luontaisesti.

– Olemme maadoittuneet maahan kahden pienen alueen verran, jalkaterapian lehtori emerita Riitta Saarikoski kuvailee.

– Heti, kun jalkaan pannaan matalakin korko, vain pari senttiä, lantion asento lähtee kallistumaan keskiasennosta eteenpäin.

Kun lantio kallistuu, lonkat eivät toimi normaalisti ja selkävaivoja voi syntyä.

Koukistele varpaitasi!

Paljain jaloin käveltäessä jalan lihakset pääsevät kuntoutumaan. Moni nykyihminen ei esimerkiksi koukistele varpaitaan.

– Jalkapohjissahan on noin 200 000 hermoreseptoria, jotka aistivat kuumaa, kylmää, erilaisia muotoja ja pintoja. Jos välissä on paksu, jäykkäpohjainen kenkä, aistimukset eivät välity aivoihin, Saarikoski kuvailee.

Mitä selviää, kun Baba Lybeck riisuu kenkänsä lähetyksessä? Mitä hyötyä on kengättömyydestä? Entä onko paljasjalkakengistä mitään hyötyä? Katso keskustelu videolla.

Lue myös:

    Uusimmat