Zelenskyi: Ukraina voi menettää jopa 100 sotilasta päivässä – MTV seurasi sotaa 22.5.

Kuinka merkittävä voitto Mariupolin valtaus Venäjälle on? Miksi Venäjä siirtää joukkoja Donbasiin? Kysymyksiin vastaa Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkija 11:02
Kuinka merkittävä voitto Mariupolin valtaus Venäjälle on? Miksi Venäjä siirtää joukkoja Donbasiin? Kysymyksiin vastaa Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkija.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Puolan presidentti vierailee Ukrainassa 
  • Zelenskyi: Donbassin tilanne Itä-Ukrainassa on "erittäin vaikea"
  • Venäjä: Azovstalin terästehtaasta antautui yhteensä 2439 henkilöä
  • Venäjän liikenneministeri: Venäjän vastaiset pakotteet rikkoneet maan logistiikan
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

MTV Uutiset jatkaa Venäjän hyökkäyssodan vaikutusten seuraamista maanantain artikkelissaan.

23.00: Zelenskyi: Ukraina voi menettää sata sotilasta päivässä idän taisteluissa

Ukraina voi menettää jopa 100 sotilasta idän taisteluissa joka päivä. Presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi tiedotustilaisuudessa sunnuntaina, että 50-100 sotilasta saattaa kuolla joka päivä puolustaessaan Ukrainaa "vaikeimmassa suunnassa" maan itäisillä alueilla.

Huhtikuun 16. päivä Zelenskyi sanoi, että 2 500-3 000 ukrainalaista sotilasta oli kuollut ja jopa 10 000 loukkaantunut.

22.40: Puola tukee Ukrainan EU-jäsenyyttä täysin

Puola tukee täysin Ukrainan pyrkimyksiä päästä EU:n jäseneksi. Puolan presidentin Andrzej Dudan mukaan niitä, jotka ovat "vuodattaneet verta kuuluakseen Eurooppaan", on kunnioitettava.

–  Näin on tehtävä, vaikka tilanne olisi mutkikas tai herättäisi epäilyksiä. En epäile lainkaan, etteikö Euroopan unioni tekisi tätä, Duda sanoi puhuessaan yhteisessä lehdistötilaisuudessa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Puhuessaan Ukrainan parlamentille Duda vakuutti, ettei hän tule lopettamaan ponnistelujaan niin kauan kuin Ukraina pysyy unionin ulkopuolella.

Puola on ottanut vastaan eniten sotapakolaisia Ukrainasta ja ollut maan keskeisiä tukijoita Euroopan unionissa.

Muun muassa Saksa ja Ranska ovat varoittaneet, ettei Ukrainan jäsenhakemusta tulla hyväksymään pikavauhtia. Ranskan Eurooppa-ministeri Clement Beaune sanoi sunnuntaina, että Ukrainan jäsenyys voi toteutua 15–20 vuoden aikajänteellä.

22.19: Venäjä sanoo olevansa valmis jatkamaan neuvotteluja

Venäjä sanoo olevansa valmis jatkamaan tulitaukoneuvotteluja Ukrainan kanssa. Aloitteen on kuitenkin Venäjän mukaan tultava Ukrainalta.

– Me olemme omalta osaltamme valmiita jatkamaan vuoropuhelua. Neuvottelut jäädytettiin täysin Ukrainan aloitteesta. Pallo on nyt heillä, Venäjä ei ole koskaan kieltäytynyt neuvottelemasta, sanoi Venäjän neuvotteluryhmää johtava Vladimir Medinski.

Neuvottelujen viimeisin kierros käytiin venäläisten tiedotusvälineiden mukaan huhtikuun lopulla.

Ukrainan pääneuvottelija Myhailo Podoljak vahvisti aikaisemmin tällä viikolla, että neuvottelut ovat jäissä. Sunnuntaina Podoljak sanoi, ettei Ukraina tule suostumaan tulitaukoon, jos Venäjä vaatii alueluovutuksia.

22.04: Zelenskyi: Ukraina on torjunut Venäjän hyökkäyksen

Ukraina on presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan torjunut Venäjän ankaran hyökkäyksen keskeiseen Severodonetskin kaupunkiin Itä-Ukrainassa.

Zelenskiy kuvaa tilannetta alueella hyvin vakavaksi ja uskoo Venäjän ryhmittyvän uuteen hyökkäykseen.

21.47: Yhdysvallat ja Ranska keskustelivat tukitoimista Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshankkeille

Yhdysvallat ja Ranska ovat nyt illalla keskustelleet tukitoimista Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshankkeille.

Ulkoministerit Anthony Blinken ja Catherine Colonna pohtivat Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan keinoja, joilla jäsenyyshakemuksia voisi parhaiten edistää.

Tiedotteessa ei mainittu suoraan Turkin vastahankaa, eikä avattu ulkoministerien keskusteluja tarkemmin.

20.34: Ukraina ei suostu tulitaukosopimukseen, jos se merkitsisi alueiden luovuttamista Venäjälle. Puolan presidentti vieraili Ukrainassa

Ukraina kertoo, ettei se suostu minkäänlaiseen tulitaukosopimukseen, jos sen ehtona olisi jonkin alueen luovuttaminen Venäjälle. Ukraina kertoi asiasta sunnuntaina Venäjän tehostaessa hyökkäystään itäisen Donbassin alueella.

Asiasta kertoo muun muassa uutisotimisto Reuters. 

– Sodan on päätyttävä Ukrainan alueellisen koskemattomuuden ja suvereniteetin täydelliseen palauttamiseen", sanoi Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andriy Yermak Twitter-viestissä.

Ukrainassa vieraillut Puolan presidentti Andrzej Duda lupasi tänään Ukrainalle Varsovan tuen ja korosti poliitikoille Kiovassa, että kansainvälisen yhteisön on vaadittava Venäjän täydellistä vetäytymistä. Hän sanoi, että minkä tahansa Ukrainan alueen uhraaminen olisi "valtava isku" lännelle.

17.48: Ukrainan parlamentti jatkoi poikkeustilaa kolmella kuukaudella

Ukrainassa maan parlamentti päätti sunnuntaina jatkaa poikkeustilaa kolmella kuukaudella aina elokuun 23. päivään saakka, kertoo Kyiv Independent.

Maassa on ollut voimassa poikkeustila siitä lähtien kun Venäjä hyökkäsi maahan vajaa kolme kuukautta sitten.

Poikkeustila yhdessä yleisen liikekannallepanon kanssa julistettiin maahan 24. helmikuuta. Sitä on sen jälkeen jatkettu aina kuukausi kerrallaan.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin edustajan mukaan edellisiä pitempi jatko poikkeustilaan on nyt tarpeen, koska vastahyökkäykset vievät enemmän aikaa kuin puolustus.

14.29: Puolan presidentti Ukrainassa: "Vain Ukrainalla on oikeus päättää sen tulevaisuudestaan"

Puolan presidentti Andrzej Duda vierailee tänään Ukrainassa.

– On kuultu huolestuttavia ääniä siitä, että Ukrainan pitäisi myöntyä Putinin vaatimuksille. Vain Ukrainalla on oikeus päättää sen tulevaisuudesta, presidentti Duda sanoi lainsäätäjille Kiovassa.

– Mitään teitä koskevaa ei saa päättää ilman teitä, Duda sanoi. Sillä hän viittasi Puolan politiikassa toimivaan periaatteeseen, jonka mukaan mitään meitä koskevaa ei pitäisi tehdä koskaan ilman meitä.

14.03: The Guardian: Ukrainalaisjoukot valmistautuvat mahdolliseen hyökkäykseen Valko-Venäjän rajalla

Ukrainan joukot ovat rakentaneet uuden puolustuslinjan maan pohjoisosaan Valko-Venäjän vastaiselle rajalle, kertoo brittiläislehti The Guardian. Alueella ei ole ennestään ollut sotilaallista infrastruktuuria. Lehden mukaan puolustuslinjan rakentaminen voi enteillä mahdollista Venäjän hyökkäystä Valko-Venäjän kautta.  

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan myös Valko-Venäjän kautta helmikuussa, kun se yritti valloittaa Kiovan.

Valko-Venäjän armeijan päällikkö Viktor Gulevich ilmoitti toukokuun alussa Valko-Venäjän erikoisjoukkojen- ja varusteiden lähettämisestä vastauksena Ukrainan ja Naton ”eteläiseksi uhkaksi” kuvailemaansa tilanteeseen.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka on Venäjän lähin liittolainen Ukrainan sodassa.

11.43: Ukrainan hallinto ei suostu alueluovutuksiin rauhanneuvotteluissa

Ukrainan hallinto on tiukentanut linjaansa sanomalla, että se ei suostu tulitaukosopimukseen, jos Venäjä vaatii alueluovutuksia.

Asiasta kertoi Ukrainan pääneuvottelija Myhailo Podoljak BBC:n mukaan.

Podoljakin mukaan alueluovutuksiin suostuminen johtaisi vain Venäjän vielä verisempään hyökkäykseen Ukrainassa pitkällä aikavälillä.

Osapuolet ovat vahvistaneet, että Venäjän ja Ukrainan väliset aseleponeuvottelut ovat toistaiseksi jäissä.

Neuvottelujen viimeisin kierros käytiin venäläisten tiedotusvälineiden mukaan huhtikuun lopulla.

11.15: Toimittajat pääsivät katsomaan Venäjän valtaamaa Mariupolia

Kansainväliset toimittajat pääsivät katsomaan kaupunkia Venäjän joukkojen mukana kuluneella viikolla. Heitä ei kuitenkaan päästetty Azovstalin terästehtaalle, jossa viimeiset Ukrainan sotilaat antautuivat ja josta nämä evakuoitiin perjantaina.

Kaupunkiin jääneet asukkaat kertoivat uutistoimisto AFP:lle olevansa toivottomia tulevaisuuden suhteen. Kaupungissa ei ole ollut sähköä maaliskuun alusta lähtien.

– Täällä ei ole työtä, ei ruokaa, ei vettä, kertoi 52-vuotias Angela Kopytsa, jonka koti oli tuhoutunut pommituksissa.

Hän kertoi, kuinka taistelujen aikana hän jakoi vähäisen ruoan lastensa ja lapsenlapsensa kesken selviytyäkseen.

– Mikä tulevaisuus? Minulla ei ole toivoa mistään, hän sanoi.

Myös Elena Iljinan asuinrakennus oli tuhottu, ja hän itse oli muuttanut tyttärensä luokse asumaan. Ennen sotaa hän opetti yliopistossa. Iljinalla oli yllään vaatteet, jotka hän oli saanut lahjoitettuina.

– Minulla ei ole mitään jäljellä. Haluaisin asua asunnossani rauhassa, käydä töissä ja jutella lasteni kanssa, hän sanoi.

9.57: Puolan presidentti vierailee Ukrainassa 

Puolan presidentin kanslia tiedottaa, että Puolan presidentti Andrzej Duda on saapunut Ukrainaan. Asiasta uutisoi uutiskanava CNN

Presidentti Duda pitää puheen Ukrainan parlamentille ensimmäisenä ulkomaisena valtionpäämiehenä, joka on puhunut neuvostolle sodan alkamisen jälkeen, presidentin kanslia sanoi lausunnossaan.

Kanslia ei kertonut tarkempaa tietoa presidentin puheen alkamisajankohdasta. 

9.46: Kaliningradilaiset ovat jumissa keskellä EU:ta

Muusta Venäjästä erillään sijaitsevalla Kaliningradin alueella eristys lännestä tuntuu emämaata selvemmin. Ihmiset ja tavarat pääsevät Kaliningradista muualle Venäjälle ainoastaan EU:n tai Itämeren kautta.

Kaliningradilaiset voivat poistua alueeltaan nyt enää junalla tai lentäen. Kaliningradista pääsee junalla Liettuaan ja sieltä edelleen Valko-Venäjän kautta muualle Venäjälle.

Kaliningradin talous on hyötynyt suuresti EU-naapureiden läheisyydestä. Tällä hetkellä rahtitavaran toimittamisessa Kaliningradin alueelle on isoja ongelmia jopa läheisistä puolalaissatamista.

9.05: Zelenskyi: Donbassin tilanne Itä-Ukrainassa on "erittäin vaikea"

Tilanne Itä-Ukrainan Donbassissa on nyt "erittäin vaikea", sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi yöllisessä puheessaan.

Venäjän armeija on hänen mukaansa kiihdyttänyt iskujaan erityisesti Slovjanskissa sekä Sjeverodonetskissa viime päivinä. 

CNN:n mukaan venäläiset ovat tuhonneet Sjeverodonetskin ja Lysytshanskin välisen sillan, ilmeisenä tarkoituksenaan eristää ja vallata Sjeverdonetskin kaupunki.

Venäjä kertoi maaliskuussa keskittyvänsä Donbassin valtaamiseen ja veti joukkonsa itään Kiovan alueelta.

9.03: Venäjältä Suomeen muuttanut Maria Taina-Parviainen uskoo Putinin valtakauden loppuvan pian

Taina-Parviainen ei usko, että Putin on Venäjän vallassa enää tämän vuoden jälkeen. 

– Puhutaan, että muutaman kuukauden sisällä hän lähtee jollain tavalla.

Taina-Parviaisen mukaan vallan vaihtuminen ei kuitenkaan tarkoita, että presidentiksi nousisi ”parempi vaihtoehto”. 

– On vaarallista, että tulee joku todella hullu.

Hieman yli kaksikymmentä vuotta Suomessa asuneella Taina-Parviaisella on toinenkin, tärkeämpi sanoma: Ukrainan Mariupoliin pitää saada apua.

– Olen raivoissani, että hän on vienyt normaaleiden ja onnellisten ihmisten elämän, Taina-Parviainen sanoo viitaten Putiniin.

Taina-Parviainen on tehnyt paljon työtä myös sosiaalisessa mediassa kertoakseen venäläisille sodasta. Vaikka maassa kiellettyjen asioiden listalla ovat muun muassa Facebook ja Instagram, niihin on mahdollista päästä VPN:n kautta. 

Voit lukea jutun Taina-Parviaisesta kokonaisuudessaan täältä.

8.49: MTV Uutisten erikoishaastattelussa 48-vuotias mariupolilainen Nataliia Severina

MTV Uutisten tietojen mukaan Severinan aviomiehen nimi on perjantaina 20. toukokuuta antautuneiden sotilaiden listalla. Nataliia Severinan haastattelu on tehty torstaina 19. toukokuuta. 

Severinan aviomies on Ukrainan asevoimien Mariupolin puolustuksen komppanian komentaja.

Severina kertoo MTV Uutisille, että hänen miehensä sai puhelun 24. helmikuuta varhain aamulla. Mies lähti heti.

– Illalla hän tuli takaisin ja ehdotti, että minut vietäisiin Zaporižžjaan. Mutta minä kieltäydyin. En halunnut lähteä pois kaupungista, jota mieheni puolustaa, Severina kertoo. 

Severina näki miehensä seuraavan kerran pari viikkoa myöhemmin 10. maaliskuuta. 

– Hän oli kotona vain kymmenen minuuttia. Se oli viimeinen kerta, kun näin mieheni.

MTV Uutisilla ei ole tällä hetkellä varmaa tietoa siitä, missä Severinan aviomies on. Severina on kuullut miehestään viimeksi 28. maaliskuuta, kun hän soitti Azovstalin tehtaalta. Tehtaassa on kuusi maanalaista kerrosta. Yhteyden saaminen ulkomaailmaan on vaikeaa. 

– Hän on nyt edelleenkin siellä. Hän ei halua antautua venäläisille, koska on varma, että häntä odottaa komentajana venäläisessä vankeudessa kova kidutus, Severina kertoi MTV Uutisille. 

Lue Severinan ja hänen miehensä tarina kokonaisuudessaan täältä.

05.07: HS: Suomalaisviranomaisten hallussa runsaasti Venäjän pakotelistattujen omaisuutta

Suomen viranomaisten hallussa on Venäjään kohdistuneiden pakotteiden takia jäädytettyä omaisuutta ainakin 76 miljoonan euron arvosta, uutisoi  Helsingin Sanomat

Lehden mukaan jäädetystä omaisuudesta suurimman osan arvo on arvioitu, mutta arvioimatta on tiettävästi keskimääräistä arvokkaampia takavarikkoja. 

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan ulosottolaitos on jäädyttänyt esimerkiksi suuren määrän venäläisiä junan tavaravaunuja. Lehden mukaan pakotteiden alaisia junanvaunuja on yli tuhat ja niitä säilytetään salaisissa paikoissa. 

04.44: Venäjän vastaiset pakotteet käytännössä rikkoneet maan logistiikan, kertoo Venäjän liikenneministeri 

Venäjän liikenneministeri Vitali Saveljevin mukaan maan logistiikka on käytännössä rikki Venäjän vastaisten pakotteiden vuoksi, kertovat venäläiset uutistoimistot Tass ja Interfax. Asiasta uutisoi myös muun muassa New York Times.

Euroopan Venäjää vastaan asettamat pakotteet ovat kohdistuneet esimerkiksi venäläiseen maa-, meri- ja ilmaliikenteeseen Euroopassa.

Liikenneministerin mukaan venäläisviranomaiset ovat joutuneet etsimään uusia logistisia käytäviä muun muassa Kaspianmeren satamien kautta.

Saveljev kertoi asiasta vieraillessaan Kaspianmeren läheisyydessä sijaitsevassa Astrahanin kaupungissa.

Lauantai 22.5.

23.25: Venäjä harkitsee vaihtavansa ukrainalaisen petturioligarkin Azovstalin sotilaihin 

Venäjä saattaa olla valmis vaihtamaan Azovstalin terästehtaalta Mariupolista vangittuja sotilaita Ukrainan vangitsemaan ukrainalaisoligarkki Viktor Medvedtshukiin, sanoi Venäjän neuvotteluryhmään kuuluva Leonid Slutski lauantaina.

–  Mietimme sitä mahdollisuutta, Slutski sanoi Ria Novosti -uutistoimiston mukaan.

Maanpetoksesta epäilty Medvedtshuk pakeni kotiarestistaan sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, mutta hänet saatiin myöhemmin kiinni.

Venäjän korkeimman oikeuden on määrä myöhemmin tässä kuussa määritellä piiritettyä Mariupolia viikkokausia puolustanut Azovin rykmentti terroristijärjestöksi, mikä saattaa mutkistaa vankien vaihtoa.

23.20: Sotilashallinnon päällikkö: Rivnen kaupungin sotilaalliseen infrastruktuuriin isketty

Rivnen kaupunkiin Länsi-Ukrainassa on lauantaina tehty ohjusisku, kertoo alueellisen sotilashallinnon päällikkö Vitaliy Koval Telegram-viestissä. Asiasta uutisoi CNN.

Hänen mukaansa ohjusisku osui kaupungin sotilaalliseen infrastruktuuriin.

– Kukaan ei kuollut, mutta kuusi henkilöä loukkaantui, Koval kertoi videoviestissään.

Loukkaantuneiden tila on Kovalin mukaan vakaa, ja hän oli vieraillut heidän luonaan paikallisessa sairaalassa. 

Koval määräsi Rivnen asukkaat pysymään kodeissaan seuraavien 24 tunnin aikana mahdollisten uusien iskujen varalta. 

Rivne sijaitsee noin 210 kilometrin päässä Lvivin kaupungista koilliseen. 


Kuinka merkittävä voitto Mariupolin valtaus Venäjälle on? Miksi Venäjä siirtää joukkoja Donbasiin? Kysymyksiin vastaa Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkija 11:02


Lue lisää lauantain tapahtumista täältä.


Lue myös:

    Uusimmat