Azerbaidzhanin GP:n topit ja flopit: Vettelin häpeällinen puoli pulpahti esiin

MTV Sportin F1-toimitus listaa jokaisen kisan jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Kauden kahdeksannesta osakilpailusta Azerbaidzhanissa muodostui yksi erikoisimmista vuosikausiin.

Kisan voittoon nousi dramaattisten vaiheiden jälkeen Red Bullin Daniel Ricciardo ennen viimeiseltä sijalta kakkoseksi noussutta Valtteri Bottasta. Päivän suurin yllättäjä Lance Stroll putosi aivan loppumetreillä kolmanneksi.

Bakun katuratakisa muistetaan kuitenkin ennen kaikkea kahdesta ison sanasodan nostattaneesta kolarista Ferrarin ja Mercedeksen välillä.

TOP5:

1. Daniel Ricciardo

Toki voittajalle on jaettava kunniaa, vaikka tämä ykköstila putosikin käteen taivaalta. Red Bull reagoi nopeasti ottamalla Ricciardon renkaidenvaihtoon jo alkukierrosten jälkeen ennen kuin varsinaiset rytinät alkoivat uusintastartin yhteydessä. Australialainen oli ensimmäisenä hyötymässä Lewis Hamiltonin ja Sebastian Vettelin pudottua edeltä eikä Ricciardo antanut tämän jälkeen minkään viedä voittoa itseltään. Tämän aseman hän hankki komealla tuplaohituksella.

2. Bottaksen nousu

Toisesta sijasta jäi karvas sivumaku, sillä Bottas ajoi itse itsensä takaa-ajajaksi kolaroimalla Kimi Räikkösen kanssa startissa. Siitä huolimatta Mercedes-kuskin komealle nousulle täytyy nostaa hattua. Bottas teki määrätietoista työtä noustessaan kisaan mukaan viimeiseltä sijalta, ja lopun ohitukset Esteban Oconista ja vielä maaliviivalla Lance Strollista pyyhkivät ison osan päivän pettymyksistä pois.

3. Lance Stroll

Kuka olisi oikeasti uskonut yhteen kisaan mahtuvan niin paljon sattumuksia, että 18-vuotias Lance Stroll nousisi tulokaskaudellaan palkintopallille? Williamsin kanadalaiskuski on tuomittu (alkukauden perusteella ihan syystäkin) vain isänsä rahojen ansiosta F1:ssä ajavaksi flopiksi, jonka ei olisi pitänyt vielä tulla lähellekään kisakuskin paikkaa. Tallikaveri Felipe Massan lyöminen aika-ajoissa oli jo kovan luokan edistysaskel, mutta paras oli vasta tulossa. Stroll teki onnistuneen varikkotaktiikan jälkeen virheetöntä työtä vaikealla radalla ja kesti kärkijoukon paineet melkein maaliviivalle asti. Bottas pääsi yllättämään hänet lopussa, mutta se ei Williamsin juhlia latistanut.

 

4. Lewis Hamilton

Tämä maininta tulee pitkälti lauantain huimasta paalukierroksesta. Lewis Hamilton on parhaimmillaan silloin, kun hänen ei tarvitse vilkuilla taustapeileihin ja pääsee ajamaan vain itseään ja kelloa vastaan. Suoritusta korostavat viimeistä huippukierrosta edeltäneet ongelmat, joiden perusteella paalupaikan olisi jo helposti ojentanut Bottakselle. Mitä vielä, britti tuli iski turpaan 0,4 sekunnin erolla. Kisassa tapahtunut kolarointi Vettelin kanssa oli inhottavasti viritetty ansa, johon hermoheikko saksalainen lankesi. Hamilton ei tehnyt sääntöjen mukaan mitään väärin, muttei myöskään päässyt hyötymään siitä toivomallaan tavalla, kun voitto lipsahti käsistä ohjaamon pehmusteiden irtoiltua paikoiltaan.

5. Force India

Kolmen ison tiimin takana Force India on tehnyt jälleen hämmästyttävän hyvää työtä autonsa kanssa. Tallilla on myös yksi gridin kovimmista kuljettajakaksikoista, jonka kiristynyt keskinäinen kamppailu uhkaa nyt repiä kauden päreiksi jo puoliväliä lähestyttäessä. Tällä kertaa syyttävä sormi kääntyy Esteban Oconiin, jonka typerä kiilaus pilasi hänen oman kisansa lisäksi Sergio Pereziltä jopa potentiaalisen mahdollisuuden voittoon. Välit kiristyivät jo kolmannessa kisassa peräkkäin, joten Force Indialta pitäisi nyt löytyä munaa nousta kuskiensa yläpuolelle komentoketjussa.

FLOP5:

1. Sebastian Vettel

Juuri kun Vettelin entinen kuntovalmentaja Tommi Pärmäkoski ehti C Moren lähetyksessä muistella saksalaiskuskin uran ehkä häpeällisintä käytöstä Turkin GP:ssä 2010, kuumakalle väläytti heti perään, ettei seitsemässä vuodessa ole tapahtunut juuri kummoista kehitystä hänen tavassaan ottaa vastaan vastoinkäymisiä ratin takana. Uhittelu Hamiltonia vastaan meni täysin överiksi, vaikkei suoranaista vaaraa tilanteessa ollutkaan. Viime vuosina tiimiradioon huudetut törkeydet FIA-johdolle ja kilpakumppaneille ovat nekin jättäneet nelinkertaisesta maailmanmestarista varsin arveluttavan kuvan. Tuo ei ole kunniakkaan mestarin käytöstä.

2. Bottaksen moka

Katsoi kolaria Räikkösen kanssa kenen näkökulmasta tahansa, ei Bottaksen kakkosmutkassa tekemää virhettä voi mitenkään laskea kenenkään muun kuin hänen itsensä syyksi. Dominopalikat lähtivät toki liikkeelle Vettelin osuttua jo avausmutkassa Bottaksen perään, minkä jälkeen tämä jäi pahaan pussiin 90 asteen kulmassa kääntyvän mutkan sisäreunaan. Tilaa olisi kuitenkin ollut sen verran, ettei Bottaksella mikään pakko ollut kanttareiden yli ajaa.

3. Esteban Ocon

Perustelut toppien kohdassa 5. Jäitä hattuun, Esteban. 

4. Red Bull

Voitonjuhlien keskellä Red Bullin tiimijohdon mielissä täytyy kummitella se fakta, ettei autolla olisi pitänyt voittaa tällä kaudella yhtään mitään. Ennen Ricciardon nousua yllätysvoittajaksi Red Bullin jatkuvat luotettavuusongelmat ehtivät tuhota jälleen kerran tallikaveri Max Verstappenin viikonlopun ja sitä kautta jopa mahdollisen kaksoisvoiton.

5. Nico Hülkenberg

Tasaista nousua kärkijoukkoon tehnyt Renault-kuski tyri omat mahdollisuutensa uusintastartissa noustuaan sitä ennen mukaan yllättävän kisan palkintopallitaisteluun. Tallikaveri Jolyon Palmerin kyvyttömyydestä on riittänyt puhetta, mutta samalla täytyy muistaa, ettei myöskään Hülkenberg ole noussut vielä kertaakaan urallaan palkintopallille! Se tekee tästä tunaroinnista entistä kivuliaamman.

Lue myös:

    Uusimmat