Avomaankurkku yllättää

Kurkku juhlii tänä vuonna Vuoden vihanneksena. Avomaankurkku ansaitsee tulla esiin nyt, kun sen satokausi on parhaimmillaan. Kasvihuonekurkun pikkuserkku sopii yllättävän monenlaisiin ruokiin.

Avomaakurkkua kannattaa maistella muillakin tavoin kuin etikkaan säilöttynä. Salaattien ja leivänpäällisen lisäksi se maistuu myös kuumennettavissa ruuissa, kuten keitoissa, uunissa täytettynä ja gratinoituna sekä moussakan tapaan valmistettuna.

Kotimaiset kasvikset ry:n viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen neuvoo valitsemaan napakoita, viidestä viiteentoista sentin mittaisia avomaankurkkuja, jotka ovat pinnaltaan rosoisia ja vihreitä.

Säilö sato talteen

Säilöjä voi kokeilla maitohappokurkkuja. Hapatetut kurkut tunnetaan myös venäläisinä suolakurkkuina.

Hyvässä lämmössä ja kosteudessa kasvaneet avomaankurkut kehittävät oman maitohappobakteerikantansa, kylminä ja kuivina kesinä kurkut voivat pehmentyä hapatettaessa. Silloin lisätään heraa ja sekaan voi laittaa myös tammenlehtiä, joiden parkkihappo suojaa kurkkuja pehmenemiseltä.

Nauti kurkun aromista

Kurkkuihin kehittyvä tuoksu ja maku johtuvat niiden sisältämistä aldehydeistä, jotka voimistuvat ilman hapen vaikutuksesta kurkkua pilkottaessa. Jotkut vanhat avomaan lajikkeet saattoivat maistua karvailta, mutta uusista lajikkeista karvaus on saatu katoamaan täysin.

Suomessa viljellään lähes yksinomaan vihreitä avomaankurkkuja, mutta esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa näkee käytettävän myös sileäkuorisia valkoisia kurkkuja.

Eniten avomaankurkkua tuotetaan Varsinais-Suomen rannikkoalueella. Satoa on tänä kesänä saatu 10. heinäkuuta alkaen ja kauden odotetaan jatkuvan syyskuun puoliväliin saakka.

Täytetyt kurkut

6 avomaankurkkua
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 dl viljeltyjä tai metsäsieniä
1 rkl pullomargariinia
1 muna
100 g tuorejuustoa
1 rkl kastikesuurustetta
0,5 tl suolaa
mustapippuria
tuoretta, hienonnettua timjamia (1 rkl)
300-400 g jauhelihaa
2 rkl korppujauhoja tai parmesaaniraastetta

Huuhtele ja halkaise kurkut. Koverra sisukset pois, mutta paloittele ne talteen. Lado kurkunpuolikkaat uunivuokaan.

Kuori ja hienonna sipulit. Paloittele esimerkiksi siitakesienet tai kantarellit. Kuullota näitä tilkassa pullomargariinia, kunnes kosteus sienistä haihtuu.

Yhdistä sipuli-sieniseokseen muna, kurkkujen sisukset, tuorejuusto, suurustejauho, mausteet ja jauheliha.

Lusikoi täyte kurkunpuolikkaille ja ripota pinnalle korppujauhoa tai juustoraastetta.

Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Hölskytyskurkut

4 avomaankurkkua
2 rkl viinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
3 rkl hienonnettua, tuoretta tilliä

Kuori kurkut ohuelti. Tämä on perinteinen tapa, mutta nykyään kuoriminen ei ole välttämätöntä, koska kurkut eivät ole karvaita.

Leikkaa kurkut ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi terävän juustohöylän avulla.

Siirrä kurkkuviipaleet ja muut aineet syvälle lautaselle ja sulje toisella lautasella. Voit myös käyttää kannellista lasitölkkiä. Hölskyttele kunnolla, jotta kurkku maustuu.

Valuta irronnut neste pois ja siirrä kurkut tarjolle. Voit halutessasi pirskottaa vielä hieman viinietikkaa ja lisätä tuoretta tilliä päälle.

Tarjoa kala- tai muun ruoan lisäkkeenä.

Huom. Ruoka tunnetaan myös nimellä hyrskytyskurkut. Perinteisesti kurkkuihin on käytetty väkiviinaetikkaa, useimmiten vedellä laimennettuna. Nykyään on valittavana toinen toistaan hienompia viinietikoita, kuten esimerkiksi sherryviinietikkaa.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Teksti: MTV3

Lähde: Ruokatieto

Kuvat: Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson

Lue myös:

    Uusimmat