Avi määräsi ravintolan kiinni, puolen tunnin päästä juhlinta jo jatkui – asiakirjat paljastavat turkulaisravintolan sitkeän koronakapinan

Turussa sijaitsevan ravintolan yrittäjä on käynyt syksystä asti koronakapinaa ravintoloita koskevia rajoituksia vastaan. Aluehallintoviraston asiakirjat paljastavat yrittäjän erikoisen sodan lain kirjainta vastaan.

Ravintola Uljaksen omistaja on syksystä alkaen käynyt täysin poikkeuksellista kapinaa koronarajoituksia ja aluehallintoviraston määräyksiä vastaan. Yrityksen on havaittu toistuvasti rikkovan koronarajoituksia kuten aukioloaikoja ja koronapassin käyttöä.

Talousvaikeuksissa oleva yrittäjä on itse kuvaillut yrityksen sosiaalisen median päivityksissään koronapassia perustuslain vastaiseksi ja ilmoittanut julkisesti aikovansa rikkoa rajoituksia. 

Hän on jopa lähestynyt aluehallintovirastoa etukäteen ilmoittaakseen, ettei aio käyttää koronapassia ravintolassaan.

Video: Rajoitukset kiristymässä – mitä ajatellaan ravintolassa, jossa ei ole vaadittu koronapassia? (MTV Uutiset Live 25.11.2021) Videon ravintola ei liity artikkelissa käsiteltävään turkulaisravintolaan.

3:06

Kapina alkoi syyskuussa

MTV kävi läpi asiakirjoja, joista koko erikoinen tapahtumankulku ilmenee.

Koko koronakapina sai alkunsa syyskuun vaihteessa, kun ravintola Uljas ilmoitti Facebookissa, että "vapaus elämään ja yrittämiseen otetaan takaisin" 4. syyskuuta. Samassa päivityksessä yritys ilmoitti poistavansa kaikki koronarajoitukset ja kehottavansa muita yrittäjiä tekemään samoin.

Asiasta vihiä saanut aluehallintovirasto päätti tehdä ravintolaan tarkastuskäynnin.

4. syyskuuta päivätyssä tarkastuspöytäkirjassa ilmenee, että ravintola ei noudattanut tuolloin voimassa olevia rajoituksia asiakaspaikkojen, aukioloajan eikä istumapaikkojen ja liikkumisen osalta.

Ravintolassa oli asiakkaita huomattavasti yli sallitun määrän ja paikka oli auki puoli kahdeltatoista yöllä, vaikka sen olisi pitänyt olla suljettuna kello 23.

Ravintola määrättiin pidettäväksi suljettuna 4.–18. syyskuuta ja toiminta keskeytettäväksi välittömästi. Yrittäjä sopi viranomaisten kanssa tyhjentävänsä ravintolan.

Myöhemmin aluehallintovirastolle selvisi, ettei ovia laitettukaan säppiin, vaan puolen tunnin tauon jälkeen ravintolan toiminta käynnistyi uudelleen ja jatkui yön pikkutunneille asti. Asiakkaat poistuivat ravintolasta vasta kahdelta yöllä. 

Tämän vuoksi ravintolan sulkumääräystä jatkettiin vielä kaksi viikkoa lisää, 3. lokakuuta asti.

"Avaamme ilman koronapassia"

Joulukuussa koronakapina käynnistyi uudestaan. 

7. joulukuuta yrittäjä lähestyi aluehallintovirastoa sähköpostilla ja ilmoitti avaavansa ravintolansa samana päivänä normaalien aukioloaikojen puitteissa ilman koronapassia. Sähköpostissaan hän ilmaisi aikovansa pitää ravintolaa auki maksimissaan kello yhteen yöllä. 

Alueella voimassa olleiden rajoitusten mukaan ravintolan, jossa anniskellaan alkoholia, oli suljettava ovensa kello 18, jos koronapassia ei ole käytössä. 

– Te tiedätte hyvin, että koronapassin käyttö ja sen kysely on perustuslainvastaista. Me noudatamme perustuslakia.

– Olemme saaneet nyt esim. kapinaillan tiimoilta julkisuutta, ja se ei olisi enää suotavaa. Toivonkin, että voisimme sopia tämän herrasmiesmäisesti; te pysytte omalla tontillanne ja minä ravintoloitsijana pysyn omalla ja teen työtäni normaalisti baarini eteen. Eli, pidän baarini auki normaalisti ilman koronapassia ns. hiljaisesti ilman somejulkaisuja jne., yrittäjä kirjoittaa sähköpostissaan.

Aluehallintovirasto vastasi yrittäjän sähköpostiin muistuttaen voimassa olevien rajoitusten noudattamisesta ja seuraamuksista, joita rajoitusten rikkominen voisi yrittäjälle aiheuttaa. 

Vain pari päivää myöhemmin, 9. joulukuuta, Avin tarkastaja totesi yrittäjän rikkoneen jälleen koronarajoituksia: koronapassia ei ravintolassa kysytty, vaikka se oli auki yhä kello 18. 

Ravintolan ovella koronapassia ei tarkastettu ja alkoholiylitarkastaja oli vielä koeostolla varmistanut, että hänelle myytiin alkoholipitoinen olut kello 18.04, vaikka anniskelun olisi pitänyt päättyä. 

Hieman myöhemmin baaritiskillä asiakkaita palvelemasta tavoitettu omistaja myönsi rajoitusten rikkomisen ja kertoi alkoholiylitarkastajalle, että ravintolassa oli toimittu samalla tavalla myös 7. joulukuuta. 

Rajoituksia rikkonut ravintola määrättiin jälleen kerran suljettavaksi ja toiminta keskeytettäväksi välittömästi. Tällä kertaa ravintolan ovet käskettiin pitää suljettuna 6. tammikuuta 2022 asti. 

Aluehallintoviraston tietojen mukaan ravintola oli kuitenkin määräysten vastaisesti auki jälleen seuraavana iltana. 

Video: MTV mukana avin ratsialla – näin koronapassin tarkastus sujui 16.10. Helsingissä. Videon ravintola ei liity artikkelissa käsiteltävään turkulaisravintolaan.

10:03

Täysin poikkeuksellinen kapina

Lounais-Suomen aluehallintoviraston yksikön päällikkö Pepe Uskelin kertoo MTV Uutisille, että ravintola Uljaksen koronakapina on täysin poikkeuksellinen. Vastaavia tapauksia hän ei tiedä alueeltaan tai mistään muualtakaan Suomesta.

– Onneksi on jäänyt vain tähän yhteen ravintolaan toistaiseksi. Pääsääntöisesti muut noudattavat hyvin rajoituksia.

Erikoista on myös se, että yrittäjä on myöntänyt rajoitusten rikkomisen kerta toisensa jälkeen, kun aluehallintoviraston tarkastajat ovat tulleet paikalle. 

– Kun menemme paikalle, siellä ei ole koskaan mitään epäselvää. Hän myöntää asiat.

Tapahtumista poliisitutkinta

Jos ravintola rikkoo rajoituksia, voi valvova viranomainen puuttua siihen määräämällä paikan suljettavaksi enintään kuukauden ajaksi. Viranomaisen on myös mahdollista antaa yrittäjälle uhkasakko määräyksen tehostamiseksi. 

Nyt aluehallintovirasto selvittää, onko yrittäjän koronakapinassa rikottu myös alkoholilaissa luvanhaltijalle säädettyjä edellytyksiä. 

Koronakapinoinnista saattaa olla yritykselle myös rikosoikeudellisia seurauksia. Lounais-Suomen poliisin mukaan syyskuun tapahtumia on tutkittu poliisissa terveydensuojelurikkomuksena, ja asia on edennyt syyttäjän pöydälle. 

Uskelinin mukaan joulukuun tapahtumien osalta mahdollinen tutkintapyyntö poliisille on vielä pohdinnassa.

Miksi yrittäjä rikkoo toistuvasti rajoituksia?

MTV Uutiset ei tavoittanut puhelimitse ravintolan omistajaa kommentoimaan asiaa.

Sosiaalisen median päivityksissä hän on kuitenkin toistuvasti kertonut vastustavansa koronarajoituksia ja pitänyt yrityksiin kohdistuvia rajoituksia mielivaltaisina.

Yrittäjä on myös valittanut aluehallintoviraston syyskuun sulkemispäätöksistä hallinto-oikeuteen, ja valituksessa on hänen lakimiehensä kautta esitetty useita koronakriittisiä näkemyksiä, joiden perusteella päätöksiä vaaditaan kumottavaksi.

Perusteluissa mainitaan muun muassa, kuinka rajoitustoimille "ei ole eikä ole koskaan ollut mitään lääketieteellisiä perusteita". Lisäksi perusteissa kyseenalaistetaan koko koronapandemian olemassaolo, koronatestien toimivuus ja rokotteiden teho koronaa vastaan. 

Yrityksellä talousvaikeuksia

Yritys on merkitty kaupparekisteriin 13.2.2020 alkaen, eli vain kuukausi ennen kuin Suomeen julistettiin poikkeusolot koronapandemian takia. Y-tunnus on tullut voimaan vain päiviä aiemmin.

Yrityksellä vaikuttaisi olevan tällä hetkellä pahoja talousvaikeuksia. Yrityksellä on useita velkatuomioita Lounais-Suomen käräjäoikeudessa pitkin vuotta ja viimeisimpänä käänteenä Verohallinto on hakenut yritystä konkurssiin 17. joulukuuta.

Esimerkiksi vuoden alussa Ravintola Uljas Oy määrättiin maksamaan Nordealle yli 25 000 euron saatavia ja marraskuun lopussa yritys määrättiin maksamaan rästissä olevia vuokrakuluja syyskuusta 2020 alkaen. Se myös määrättiin häädettäväksi vuokrakiinteistöstään ja vuokrasopimus purettavaksi. 

Koko Uljaksen irtaimisto on tällä hetkellä myynnissä yrityspörssi.fi-sivustolla.

Yrityksestä jätettiin yrityssaneeraushakemus käräjäoikeuteen marraskuun lopussa, mutta joulukuun 14. päivä hakemus vedettiin takaisin. 

Toistaiseksi koronakapina näyttäisi olevan tauolla. Seitsemän päivää sitten yrittäjä kirjoitti Facebookiin:

– Iso kiitos tuestanne ja hyvistä ideoistanne tulevaisuuden varalle. Nyt huilataan hetki ja jäsennellään uusia kuvioita. Palataan asiaan mahdollisimman pian. Ole uljas!, omistaja kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja