"Avasin ikkunan, ja kuului vain kellojen äänet" – Entinen Miss Suomi Bea Toivonen kertoo, miltä kuningatar Elisabetin kuolema on näyttänyt Lontoossa

9:10
Entinen Miss Suomi Bea Toivonen kertoo MTV Uutisille, miltä viikko Elisabetin kuoleman jälkeen on näyttänyt Lontoossa.

Britannia valmistautuu huomisiin kuningatar Elisabetin hautajaisiin. Tuhannet ihmiset ovat jonottaneet hänen arkulleen, ja maanantai on yleinen vapaapäivä suruajan vuoksi.

Nykyisin Lontoossa asuva, entinen Miss Suomi Bea Toivonen kertoo MTV Uutisten haastattelussa, että ensiuutinen kuningattaren poismenosta jähmetti koko Britannian.

– Poikaystäväni oli lentokoneessa, kun siellä kuulutettiin Elisabetin kuolemasta. Koko maa tuntui hiljentyvän kerralla, avasin silloin ikkunan ja kuulin ulkona vain kellojen äänet, muuten oli hiljaista, Toivonen kertoo.

Maanantaina järjestetään Elisabetin hautajaiset, ja päivä on kansallinen vapaapäivä suruajan vuoksi.

– Tämä on ollut erikoista aikaa. Lontoossa on paljon turisteja muutenkin, mutta nyt kaikkialta maasta on tullut käymään ihmisiä, jotka haluavat nähdä arkun. Moni on jonottanut sinne 12 tuntia, Toivonen kertoo.

Hänen mukaansa kuningattaren poismeno on ollut pääpuheenaihe Britanniassa koko viikon, ja moni varmasti liimautuu televisioiden ääreen tai tulee paikan päälle Lontooseen maanantaina, kun Elisabetin hautajaiset järjestetään.

– Elisabetilla oli iso merkitys sekä nuoremmille että vanhemmille. Kuningatar on ollut monelle koko elämän ajan läsnä, kuin äitihahmo. Nyt yhtäkkiä onkin joku eri tyyppi, raha muuttuu ja kansallislaulu muuttuu, ja kaikki tämä on ollut todella vaikea nieleaista briteille, Toivonen kuvailee Elisabetin merkitystä.

Kuninkaalliset ovat iso juttu briteille

Suomalaisen näkökulmasta kuninkaallisten ylistäminen on Toivosen mukaan hieman outoa, mutta hän ymmärtää brittien mentaliteettia.

– Se, että kuninkaalliset ovat niin iso asia, tuntuu minusta hieman hassulta, mutta se on ihan ymmärrettävää, olen itsekin tottunut siihen, että kuningatar on näkyvissä ihan kaikkialla. Moni lähipiiristäni sanoo, että ei tämä ole niin iso juttu, mutta huomaan kyllä pienistä kommenteista, että he ovat ylpeitä siitä, että ovat brittejä ja heillä on kuninkaalliset, Toivonen kertoo.

Uusi kuningas jakaa Toivosen mukaan mielipiteitä.

– Kuningatar hoiti hommansa niin hienosti ja oli vahva persoona, monille voi olla vaikeaa hyväksyä että Charles on nyt kuningas. Toisaalta muusta kuningasperheestä esimerkiksi prinssi William ja hänen puolisonsa Kate ovat todella tykättyjä, hän kertoo.

Katso Bea Toivosen koko haastattelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja