Avain onnelliseen suhteeseen: Tunnista parisuhdetyyppisi

Moni meistä ottaa tietynlaisen roolin parisuhteessa huomaamattaan. Asiantuntijat ovat tunnistaneet kuusi erilaista pariskuntatyyppiä, joiden tunnistaminen auttaa onnellisen parisuhteen tavoittelussa. Tunnista omasi!

Otatko tietynlaisen roolin jokaisessa ihmissuhteessasi: Rakastatko sitä, että saat olla hoivaa kaipaavan miehen kanssa, jolle pitää muistuttaa lautasen syömisestä tyhjäksi ja piposta talvella? Vai oletko tulinen tyyppi, jota kiehtoo kiihkeät romanssit ja riitojen sovittelu?

Moni meistä ottaa tietynlaisen roolin ihmissuhteessa huomaamattaan. Vaikka haluaisimmekin ajatella, että jokainen suhde on ainutlaatuinen, psykologian ja parisuhteiden asiantuntijat ovat löytäneet kuusi erilaista pariskuntatyyppiä, joihin me sorrumme useimmiten.

Olitte sitten kumppanisi kanssa kuin riitaa rakastavat kissat ja koirat tai aikuismainen paikoilleen asettunut emotionaalinen ja draamavapaa pariskunta, psykologit ovat määritelleet, että edustamamme pariskuntatyypin tunnistaminen on avain onnelliseen suhteeseen. Näin pystymme ymmärtämään omia ja kumppanimme tarpeita ja käytöstä.

Lapsuuden vaikutukset

Aikuistuessamme saamme vaikutteita ympäristömme parisuhteista ja päädymme lopulta näiden ansiosta tietynlaiseen parisuhdemalliin.

– Uuteen parisuhteeseen astuva ajattelee aloittavansa alusta ja tekevänsä asiat omalla tavallaan. Lapsena me imemme kuitenkin pesusienen tavoin informaatiota ympäriltämme, emmekä voi välttyä ottamasta vaikutteita vanhemmiltamme tai lapsuutemme tapahtumista perheessämme, pariterapeutti Val Sampson selittää.

Käyttäydymme usein äitiemme tai isiemme tavoin. Jos kasvat nähden isäsi arvostavan äitiäsi, odotat luultavasti samaa tulevilta parisuhteiltasi. Tai jos vanhemmillasi oli vakaalla pohjalla oleva molemminpuoliseen rakkauteen,yhteisymmärrykseen ja kommunikointii perustuva suhde, etsit samanlaista parisuhdetta itse aikuisena.

On tärkeää ymmärtää vaikutteet, jotka ovat määritelleet oman pariskuntatyypin, jotta negatiivisten asioiden toistoa voidaan välttää. Mihin pariskuntatyyppiin sinä lukeudut, ja mitä se tarkoittaa? Tutustu kuuteen tyyppiin!

Kuin kissat ja koirat

Niin kuin nimi antaa ymmärtää, tällainen pariskunta tappelee jatkuvasti – niin kotona kuin julkisestikin. Pariskunta tuntee vetoa toisiinsa, koska he nauttivat riitelemisestä ja intohimoisesta sovinnon tekemisestä.

– Mutta jos suhteen toisella osapuolella on syrjähyppy tai yhteinen luottamus petetään, tällaisesta suhteesta tulee helposti parisuhde helvetistä. Riidat saavat sytykkeensä epävarmuudesta, ja ero saattaa olla likainen, varoittelee psykologi Susan Quilliam.

Metsästyksen viehätys

Tämän pariskunnan osapuolista toinen on takaa-ajaja ja toinen pitää välimatkaa. Takaa-ajaja tavoittelee toisen osapuolen huomiota ja yrittää taata kiintymyksen.

– Toinen teeskentelee tietämätöntä, kun toinen nauttii metsästyksen viehätyksestä, Quilliam kertoo.

– Pariskunnat vaihtelevat usein roolejaan tällaisessa suhteessa. Kun toinen näyttää merkkejä kyllästymisestä rooliinsa, asemaa vaihdetaan. Tällaista pariskuntaa ajaa pelko avuttomuuden tunnustamisesta.

Saalistuksesta nauttiva pariskunta saattaa myös kehittää riippuvaisuuden toisiinsa.

Vanhempi ja lapsi

"Minulla on kolme lasta, joista yhden kanssa olen naimisissa!", saatat kuulla vitsailtavan. Tällaisen pariskunnan toinen osapuoli kokee halua puolisonsa hellimiseen ja hoivaamiseen ilman sen varsinaista tarvetta. Pariterapeutti Val Sampson kertoo, että tällaisen pariskunnan toisen osapuolen voi kuulla esimerkiksi kysyvän onko toisella varmasti kaikki tarvittava mukana uloslähtiessä.

Parissuhdetyyppi kehittyy yleensä lapsien saamisen jälkeen, mutta se voi ilmetä myös, jos toinen on haavoittuvainen esimerkiksi menetettyään työpaikkansa.

– Vanhemman roolissa suhteessa oleva osapuoli kokee löytäneensä elämälleen merkityksen hoivatessaan kumppaniaan. Lapsen roolissa elävällä voi olla huono itsetunto tai hän voi olla työelämän supersuoriutuja, joka kaipaa taukoa, Quilliam toteaa.

Lapsen roolissa suhteessa elävä voi tuntea itseänsä tukahdetuksi, koska hellyyteen ja hoivaamiseen liittyy usein myös kontrollointia.

Idoli ja fani

– Tälle pariskunnalle kaikki on mustavalkoista. Toinen osapuoli on täydellinen ja häntä palvotaan, Quilliam toteaa.

Todellisuudessa pariskunnan kumpikin osapuoli voi olla menestynyt, mutta toinen vain omaksuu palvojan roolin kasvattaakseen kumppaninsa itseluottamusta. Jossain tapauksissa palvotun asemassa oleva saattaa vielä ruokkia omaa rooliaan vähättelemällä palvojaa.

Tällaiset ihmissuhteet ovat parhaimmillaan lyhytkestoisina, koska ne eivät anna kummallekaan tilaa kehittyä.

– Luultavasti idolin roolia elävällä on monia lyhyitä ihmissuhteita eri fanien kanssa. Heidän asenteensa on: sinä et enää arvosta minua, joten etsin jonkun, jonka arvostaa, kertoo Quilliam.

Kuin paita ja peppu

Tämä pariskunta tuntuu jakavan kaiken mielipiteistä harrastuksiin ja vaatteisiin.

– Pariskunnan osapuolet ovat kaksi yksilöä, jotka vakuuttuvat tunnistaessaan toisissaan samankaltaisuudet. Kuvio löytyy tyypillisesti uusista suhteista, tai suhteista, joiden osapuolet ovat epävarmoja vaikka menneisyytensä huono-onnisen parisuhteen takia.

Tällainen pariskunta on kuin paita ja peppu. He ovat usein niin keskittyneitä toisiinsa, että ulkopuolisen maailman, kuten ystävien tai jopa lapsien on vaikea tunkeutua pariskunnan väliin.

Aikuiset

Tämä on toimiva parisuhde kahden aikuisen osapuolen välillä. Osapuolet tunnistavat toistensa eroavaisuudet ja ovat sinut niiden suhteen, eikä konflikteja juuri kaivata.

– He ovat järkeviä ja sopeutuvaisia, Quilliam kertoo.

Tähänkin ideaalisuhteeseen liittyy silti vaaransa: pariskunta saattaa olla kadottanut spontaaniutensa, eikä haasteita enää ole. Kun pimeitä puolia ei kohdata, saattaa ihmissuhteesta puuttua ripaus tulisuutta.

AVA on myös Twitterissä!Käyttämällä twiitissäsi hashtagia #avatv viestisi voi päästä telkkariin.Tykkää AVAsta myösFacebookissa!


Lue myös:


AVA

Kuvat: Getty Images, Shutterstock, Splash News, WireImage/AOP

Lähteet: Daily Mail, Psychologies magazine

Lue myös:

    Uusimmat