Avaamaton riisipaketti kuhisi ötököitä – näin vastaa Lidl

Porvoolaismies järkyttyi perinpohjaisesti avattuaan maanantaina Lidlistä ostetun riisipaketin. Paketti oli täynnä pieniä eläviä, mustia ötököitä.

Kauppaketju Lidlin edustajien mukaan elintarvikkeissa kuhisevat ötökät eivät ole epätavallinen ilmiö.

– Kuivaelintarvikepakkauksista löytyneistä hyönteisistä tulee reklamaatioita aika ajoin, mutta ne ovat yksittäisiä. Basmatiriisistä emme ole saaneet vastaavia reklamaatioita tänä vuonna. Hyönteisen tunnistaminen ilman valokuvaa on mahdotonta, mutta se voi olla esimerkiksi riisihärö. Sen toukat ovat vaaleita ja niitä on vaikea erottaa riisin jyvien joukosta, kertoo ostojohtaja Timo Hansio.

Kuvien perusteella voisikin päätellä, että tässä tapauksessa on kyse juurikin Hansion mainitsemasta riisihäröstä. Mitä kuluttajan pitää sitten tehdä, jos törmää elintarvikkeessa tällaiseen ongelmaan?

– Kuluttajan tulee hävittää samassa kaapissa avonaisena olleet pakkaukset ja puhdistaa kaappi perusteellisesti. Kuluttaja saa kohtuullisen korvauksen aiheutuneesta vahingosta eli hävitettyjen elintarvikkeiden arvo korvataan. Tässä tapauksessa asiakas voi ottaa yhteyttä asiakaspalvelumme maksuttomaan numeroon, Hansio neuvoo.

Tällaisissa tilanteissa Lidlissä pyritään Hansion mukaan jäljilttämään, minkä tuotteen mukana hyönteiset ovat kulkeutuneet ja tarkistamaan erätietojen perusteella tuotannon vastanäytteet.

– Mahdollisiin toimenpiteisiin hyönteistapauksissa ryhdytään tarvittaessa, mikäli selvityksen perusteella epäillään, että hyönteisongelma koskee tiettyä erää, tiettyä myymälää tai varastoa

Tällainen on riisihärö

Riisihäröt ovat noin 3 milliä pitkiä, sahamaisia ja ruskeita kovakuoriaisia, jotka lisääntyvät erittäin nopeasti. Marttaliiton mukaan niiden toukat ovat 3 milliä pitkiä, vaaleita ja kaljuja. Kaikki kehitysasteet ovat kylmänarkoja ja ne kuolevat -5 °C asteessa alle viikossa. Luonnollinen tapa hävittää riisihäröt onkin laittaa ne pakastimeen. Myös myrkyttäminen on mahdollista.

– Poista saastuneet tuotteet, siivoa hyvin ja käytä tarvittaessa rakenteisiin torjunta-aineita, joissa tehoaineena on pyretriini, Martat neuvovat.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat