Autovero nousee huhtikuussa – mikä auto on nyt edullisin?

Autovero muuttuu jälleen huhtikuun alussa muuttaen verotaulukon rakennetta: Edullisinta on nyt ajaa ympäristöystävällisellä autolla.

Autovero muuttuu huhtikuun alussa – millaisella autolla on nyt edullisinta ajaa?

– Edullisimmaksi tulee pieni auto, jossa on kevyt rakenne, jolloin päästöt ja kulutus jäävät pienemmiksi, toteaa Auto-Aritan toimitusjohtaja Tomi Orava.

Kuinka suuret säästöt voivat parhaimmillaan olla?

– Suomessa autovero on perinteisesti korkea, esimerkiksi maastureissa vero voi olla yli 20 000 euroa. Niin sanottujen ympäristösuuntautuneiden mallien verotus puolestaan lähtee 2000–2500 eurosta, joten auton ostaja voi säästää useita tuhansia valitsemalla vähäpäästöisen auton, Orava kertoo.

Mitä uudempi auto, sitä pienemmäksi sen päästöt ja autoverokertymä useimmiten jäävät. Melko suurella todennäköisyydellä ostohinta on kuitenkin korkeampi kuin vanhemmassa autossa. Kumpi on ostajille tärkeämpi kriteeri?

– Ostohinnalla on tietysti iso merkitys. Mutta mitä järkevämpi ja vähäpäästöisempi auto, sitä edullisempi kokonaisuus siitä syntyy. Jos auton kokonaishinta on kallis ja auto on esimerkiksi hybriditekniikalla varustettu, siihen otetaan rahoitus pidemmäksi aikaa, kertoo Santanderin toimitusjohtaja Pekka Pättiniemi..

Naiset ovat kiinnostuneita ympäristöstä

– Naiset ovat usein ympäristötietoisempia ja kiinnostuneempia uusista teknologioista ja ympäristömalleista. Myös perheiden nuoriso on mukana auto-ostoksilla, ja he rohkaisevat vanhempia hankkimaan ympäristöystävällisiä malleja, Orava kertoo.

Oravan mukaan valikoima ei vielä ole niin laaja, että se täyttäisi kaikki perheiden vaatimat kuljetustarpeet. Hän kuitenkin kokee, että automerkit ovat kasvattamassa valikoimaa hyvin nopeasti. Ympäristöystävällisille malleille onkin entistä enemmän kysyntää.

– Suomalaiset ovat todella järkeviä autonostajia. Tietyt merkit ovat tuottaneet paljon ympäristöystävällisiä malleja, ja niiden markkinaosuus on selkeästi lähtenyt kasvuun, kertoo Santanderin toimitusjohtaja Pekka Pättiniemi.

Näin autovero muuttuu

– 1.4.2012 voimaan astuva uusi autoverolaki muuttaa verotaulukon rakennetta.

– Alin veron osuus lasketaan 12,2 prosentista 5 prosenttiin. Sitä sovelletaan, kun ajoneuvon hiilidioksidipäästö on 0 grammaa kilometrillä. Ylin veron osuus puolestaan nostetaan 48,8 prosentista 50 prosenttiin.

– Autoveron osuus laskee autoilla, joiden päästö on alle 110 grammaa kilometrillä, ja nousee autoilla, joiden päästö on yli 110 grammaa kilometrillä.

– Keskipäästöisellä uudella henkilöautolla vero nousee noin kaksi prosenttiyksikköä.

Deski/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat