Entinen pankkipomo rakensi ”jalankulkijan giljotiiniin” – sai suojatien laiminlyönnistä 4600 euron sakot

Autolla liikkuessa katse tulee pitää tiessä, ja suojatien kohdalla jalka on toisinaan parempi painaa pedaalille. Suomalaismies sai huomata karvaasti, että liikenneturvallisuuden laiminlyönti voi tällaisessa tilanteessa tuoda aimo laskun.

Uransa useiden pankkien ja rahoitusyhtiöiden palvelussa tehnyt entinen sijoitusjohtaja oli ajanut vuoden 2016 elokuussa henkilöautoa Helsingissä. Autoa ohjastaessaan hän ajoi Hietaniemenkadun ja Lapuankadun risteyksestä ohittaen suojatien eteen pysäköineen ajoneuvon pysähtymättä.

Tällaista tilannetta kutsutaan toisinaan jalankulkijan giljotiiniksi, sillä pahaa-aavistamaton jalankulkija saattaa tällöin astua suoraan suojatietä ylittävän auton alle.

Kiisti syytteet, luotti jarruihinsa

Paikalla ollut poliisipartio oli juuri sakottamassa suojatien eteen pysäköinyttä autoa, kun mies ajoi suojatien yli, poliisin mukaan hidastamatta tai ainakin jarruttamatta. Partio lähti miehen perään tavoittaen hänet Hietaniemenkadun päässä.

Finanssimies oli kiistänyt syytteet. Hän kertoi, että autoja ohittaessaan hänen ajolinjansa oli vastaantulevien kaistan puolella, koska hän oli ollut huolissaan, että joku olisi nousemassa autosta. Lisäksi hänen autonsa jarrut olivat hänen mukaansa sellaiset, että pysähtyminen olisi onnistunut kyseessä olevalla välimatkalla.

Pari päiväsakkoa paisui tonnien laskuksi

Oikeus katsoi, että miehen kertomus siitä, että poliisiauto olisi ollut 12 metrin päässä suojatiestä ei ollut uskottava, eikä väitettä siitä, että hän olisi kyennyt pysäyttämään autonsa ennen suojatietä pidetty uskottavana. Myöskään miehen näkemys siitä, että vastaantulevien kaistalle ajo olisi ratkaissut tilanteen, ei ollut oikeudesta lain oikea tulkinta.

Käräjäoikeus katsoi poliisin antaman 14 päiväsakon rangaistuksen oikeudenmukaiseksi. Koska miehen nettotulot kuukaudessa ovat yli 20 000 euroa, määrättiin tälle yhteensä 4606 euron sakot.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat