Yhdysvalloissa Utahissa jokeen katolleen ajautuneesta autosta löytynyt pikkutyttö on selvinnyt turmasta kuin ihmeen kaupalla hengissä.
Pelastajat löysivät 18 kuukauden ikäisen Lily-tytön joessa olleesta autosta lauantaina. Turman epäillään tapahtuneen jo edellisenä iltana 14 tuntia aiemmin. Tapauksesta uutisoi CNN.
Autoa ajanut 25-vuotias äiti menehtyi onnettomuudessa. Asiantuntijoiden mukaan Lilyn selviytyminen turmasta oli todennäköisesti monien asioiden summa.
Turvaistuin piti paikoillaan
Yksi suurimpia syitä siihen, miksi Lily selviytyi turmasta, oli turvaistuin. Tytöllä oli ikänsä mukainen turvaistuin, joka oli kiinnitetty oikein paikalleen.
Tämän vuoksi tyttö pysyi kiinni istuimessaan ja vedenpinnan yläpuolella, vaikka auto oli ylösalaisin joessa. Olosuhteet paikalla olivat hyiset, mutta lääkärien mukaan tytön selviämistä tilanteesta auttoi se, ettei hän kastunut. Kylmissä oloissa on paremmat mahdollisuudet selvitä, jos säilyy kuivana.
Lääkäreiden mukaan kylmä ilma on itseasiassa saattanut auttaa Lilyn selviytymistä turmasta.
– Hänen sydämenlyöntinsä ovat hidastuneet. Hänen aineenvaihduntansa on hidastunut. Hän on tämän vuoksi tarvinnut vähemmän energiaa, Massachusettsin yliopistollisen sairaalan lääkäri Barbara Walsh arvioi CNN:n haastattelussa.
– Ruumis ikään kuin tietää, että sen täytyy sammuttaa toimintojaan itsensä suojelemiseksi.
Pikkuvauvalle turma olisi ollut kohtalokas
Tytön selviytymistä on auttanut moni muukin seikka.
– Koska on talvi ja hän oli istuimessaan, hänellä oli todennäköisesti yllään hanskat ja hattu. Meillä on tapana kääriä lapsiamme vaatteisiin ylenpalttisesti, joten hän pysyi kuivana varmaan senkin takia, että hänellä oli monta kerrosta vaatteita päällä. Ja on mahdollista, että hänet oli ruokittu juuri ennen kuin tämä tapahtui, joten kaikella tällä oli roolinsa.
Lilyn selviytymistä turmasta on todennäköisesti auttanut myös hänen ikänsä. 18-kuukauden ikäisillä on kehossaan ylimääräistä rasvaa, joka toimii ikään kuin lämpöeristeenä. Pikkuvauvalle samat olot olisivat todennäköisesti olleet kohtalokkaat.
– Lapset ovat hyvin sitkeitä, emme ehkä tajuakaan kuinka paljosta he oikeasti voivat selvitäkään, Walsh toteaa.