Mainos

Australiasta paljastui kaupunki, jossa lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on ollut lähes arkea vuosikymmenet

Roebourne on kaupunki läntisessä Australiassa ja sillä on surkea maine paikkana, jossa sosiaaliset ongelmat ovat kasaantuneet.

Viime kuukausina entinen kullankaivuukaupunki on noussut mediassa useaan otteisiin esiin, sillä on paljastunut, että myös pedofilia ja lasten hyväksikäyttö on ollut kaupungissa vuodesta toiseen lähes normaalia.

Poliisi on pidättänyt vuoden kestäneen tutkinnan aikana kaikkiaan 36 miestä, joita epäillään osallisuudesta yli 300 lapsiin kohdistuvaan seksuaalirikokseen. Uhreja arvioidaan olevan lähes 200. Asiasta kertoo australialaislehti The Courier Mail.

Alueen poliisipäällikkö Karl O´Callaghan kertoo lehden artikkelissa, että kyse on lähes epidemiasta ja vertaa sitä syöpään.

Hyväksikäyttöön on lähes kasvettu

Kauheudet ovat saaneet muhia syrjäisessä kaupungissa vuosikymmeniä, nimittäin on käynyt ilmi, että monet hyväksikäyttöön syyllistyneet ovat olleet myös itse aikoinaan hyväksikäytettyjä. Lapsiin sekaantumiseen on ikään kuin kasvettu.

Poliisin yhdeksän kuukautta kestäneessä tutkinnassa löytyi lähes sata lapsiseksistä epäiltyä henkilöä. Nyt pidätettyjä on siis 36.

Roebournen ja sitä ympäröivien alueiden asukkaista monilla on myös alkoholi- ja huumeongelmia.

Vyyhti alkoi avautua viime syyskuussa, kun poliisi kehotti julkisesti alueen asukkaita ilmoittamaan hyväksikäytöstä. Useat aboriginaalinaiset ja -lapset uskaltautuivat kertomaan tilanteestaan. Samassa yhteydessä kolme miestä sai syytteet seksuaalirikoksista 13-16 vuotiaita tyttöjä kohtaan.

Tilanteen paljastumisen jälkeen poliisi ja lastensuojelu on tarjonnut tukea alueen perheille, jotka ovat uskaltautuneet puhua tabusta.

–  Haluan kiittää perheitä, joilla on ollut voimaa tuoda päivänvaloon nämä asiat. Se on askel koko yhteisön muutokselle, Länsi-Australian lastensuojeluasioista vastaava ministeri Simone McGurk sanoi.

Systemaattiseen hyväksikäyttöön alueella on liittynyt erityispiirre. Lähes 80 prosenttia alueen asukkaista elää sosiaalitukien varassa. Nämä tuet on käytetty pääosin huumeisiin ja alkoholiin, joita on tarjottu lapsille ja nuorille vastapalkaksi seksistä.

Karl O´ Callaghan kirjoitti elokuun lopulla aiheesta paikallislehteen.  Hän kertoi, että on käynyt ilmi, että itseasiassa juuri tukien maksupäivänä lasten seksuaalista hyväksikäyttöä on tapahtunut muita päiviä enemmän. Hän ehdottaakin, että tuet maksettaisiin erilaisina maksusitoumuksina, ettei niitä voisi käyttää päihteisiin.

Moni alueen asukas on tyytyväinen, että ongelmiin puututaan ja niitä tuodaan vihdoin päivänvaloon, mutta se on tuonut mukanaan myös järkytystä ja epäluuloja. 

Australian ABC-uutisten jutussa kerrotaan, kuinka osa asukkaista sanoo, että lasten systemaattinen hyväksikäyttö on tullut heille täysin yllätyksenä. Toiset taas ovat pahoittaneet mielensä, kun oma kotikaupunki leimataan näin.

– Pääsemme tämän yli, mutta se jättää myös pelkoja. Kehen voi enää luottaa?, kylän asukas Josie Samson sanoi ABC:lle. 

 

 

 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.