Australia haluaa kitkeä väkivaltaista ja ääriajattelua tukevaa materiaalia somesta – uhkana miljardisakot tai jopa vankeus

Useita ihmisiä kuollut joukkoampumisessa Uudessa-Seelannissa 0:55
Katso uutisjuttu Christchurchin ampumisesta Uudessa-Seelannissa.

Australiassa aiotaan estää ääriajattelua tukevan materiaalin leviäminen sosiaalisessa mediassa uusien lakien avulla. Tällaista materiaalia levittävät sosiaalisen median yritykset saattaisivat joutua maksamaan jopa miljardisakkoja, ja niiden yritysjohtajat voitaisiin tuomita vankeuteen.

–  Suurilla sosiaalisen median yrityksillä on velvollisuus tehdä kaikkensa varmistaakseen, etteivät murhanhimoiset terroristit käytä hyväkseen heidän teknologisia tuotteitaan, Australian pääministeri Scott Morrison sanoi antamassaan lausunnossa.

Lakiehdotuksia käsitellään Australian parlamentissa ensi viikolla.

Christchurchin moskeijaiskut lakien taustalla

Lakien taustalla ovat Uuden-Seelannin Christchurchissa tehdyt moskeijaiskut, joissa kuoli yhteensä 50 ihmistä. Video 15. maaliskuuta tapahtuneesta verilöylystä oli asiantuntijoiden mukaan laajasti ja helposti saatavilla vielä useita tunteja terroriteon jälkeen.

Oikeuskansleri Christian Porterin mukaan lakien myötä some-palveluiden epäonnistuminen "kammottavan väkivaltaisen materiaalin" kuten terrorihyökkäysten, murhien ja raiskausten tehokkaassa poistamisessa alustalta olisi vastedes rangaistava teko.

Yritysjohtajat voisivat joutua jopa kolmeksi vuodeksi vankilaan, ja sosiaalisen median alustat voisivat joutua maksamaan sakkoja peräti kymmenen prosenttia vuosittaisesta liikevaihdostaan.

–  Valtavirtaa edustava media vaarantaisi toimilupansa lähettäessään tällaista materiaalia. Ei ole mitään syytä, miksi sosiaalisen median alustoja kohdeltaisiin eri tavoin, Porter sanoi.

Hallitus kaipaa yrityksiltä jämerämpiä toimia

Pääministeri Morrison tapasi tiistaina muun muassa Facebookin, Twitterin ja Googlen edustajia. Hänen mukaansa Australia kehottaa myös muita G20-maita asettamaan sosiaalisen median yrityksiä vastuuseen.

Facebook on ilmoittanut poistaneensa "nopeasti" 1,5 miljoonaa suoraa verkkolähetysvideota valkoisen ylivallan kannattajan tekemästä joukkomurhasta. Yritys on myös ilmoittanut sitoutuneensa työskentelemään johtajien ja yhteisöjen kanssa maailmanlaajuisesti vastustaakseen vihapuhetta ja terrorismin uhkaa.

Teknologiajättien reaktiot tiistaisessa kokouksessa eivät ainakaan toistaiseksi ole tehneet vaikutusta hallitukseen, Australian viestintäministeri Mitch Fifield kertoi medialle lauantaina. 

Juttua täydennetty klo. 16:17. 

Lue myös:

    Uusimmat