Aurinkolasien käyttöön nyt hyvä syy: Lumisokeus uhkaa

Auringon paiste ja keväthanget houkuttelevat ihmisiä ulkoilemaan. Loistokkailla kevätkeleillä on kuitenkin ikävät kääntöpuolensa: hohtavat hanget voivat vaurioittaa silmiä.

Säteilyturvakeskuksen tutkimusprofessori Kari Jokela muistuttaakin aurinkolasien tärkeydestä.

- UV-säteilyn määrä kasvaa kevään myötä. Vaikka auringosta tuleva säteilyn määrä on niin heikkoa, ettei se vielä kummoisesti rusketa, kirkkailla ja puhtailla hangilla ja aukeilla paikoilla silmien kannalta lumesta heijastuva ultraviolettisäteily on maaliskuussa jo merkittävää.

Keväthanget ovat UV-säteilyn vuoksi erityisen vaarallisia juuri heijastumisen vuoksi. Ihmisen katse on suuntautunut niin, että säteilyä kertyy alaviistosta runsaasti ja aurinkolasit ovat erittäin tarpeelliset.

- UV-säteilyn kannalta oleellista tässä on se, että ihmisen silmät katsovat yleensä alaviistoon, horisontin alapuolelle. Tällöin hohtavasta lumesta heijastuu suoraan silmiin suuri määrä säteilyä, Jokela tarkentaa.

Voimakas UV-säteily voi aiheuttaa silmän sarveiskalvon tulehdusta eli niin sanottua lumisokeutta. Oireina ovat muun muassa sidekalvon punoitus, valonarkuus, lisääntynyt kyyneleritys ja kipu.

Lumisokeus paranee itsestään

- Yleisin säteilystä silmille aiheutuva haittavaikutus on lumisokeus. Se on silmän sarveis- ja sidekalvon tulehdus, joka muistuttaa auringon aiheuttamaa palamista ja punotusta. Se on nimenomaan silmän pintaosion reaktio liialliselle UV-säteilylle.

Lumisokeuden oireet ilmenevät 3-12 tunnin kuluttua UV-altistuksesta. Jokela muistuttaa, että lumisokeus paranee itsestään.

- Se on varsin ikävä ja kivulias, mutta se häviää muutaman vuorokauden kuluessa. Käytännössä UV-säteilyn tunkeutuminen on niin vähäistä, että käytännössä tästä ei ole mitään isompaa ja pitkäaikaista terveyshaittaa.

Vakavampiakin oireita UV-säteilystä voi aiheutua. Runsas ja pitkäaikainen oleskelu auringonpaisteessa voi aiheuttaa myös silmän mykiössä hitaasti kehittyviä samentumia. Vaurio johtaa lopulta harmaakaihiin.

Säteilyturvakeskuksen tutkimusprofessori Kari Jokela muistuttaa, että valtaosa tavallisista aurinkolaseista vaimentaa UV-säteilyä riittävästi keväthangilla. Myös silmälasit suojaavat säteilyltä, vaikka eivät yhtä tehokkaasti kuin aurinkolasit.

- Silmälasit vaimentavat huomattavasi suoraan edestäpäin tulevaa lyhytaaltoista UV-säteilyä, joka nimenomaan tulehduttaa silmän sarveis- ja sidekalvoa ja aiheuttaa lumisokeutta.

Pitkäaikaisessa UV-altistuksessa aurinkolasit ovat kuitenkin ehdottomat.

- Tavalliset silmälasit eivät suojaa sivuilta päin tulevaa säteilyä. On viitettä, että nimenomaan harmaakaihin kannalta sivusta tulevalla säteilyllä on suurempi merkitystä kuin suoraan edestäpäin tulevalla säteilyllä. Pitää muistaa, että tämä liittyy kuitenkin pitkäaikaiseen ja jatkuvaan monivuotiseen altistumiseen. Aika harva ihminen Suomessa tällaiselle säteilylle altistuu.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat