Mainos

Vältä lumisokeus, suojaa silmät: Tarkkaile näitä oireita keväthangilla

Kevättä kohden voimistuva auringonvalo innostaa ulkoilemaan, mutta kylmissä pakkassäissä aurinko voi yllättää varomattoman ulkoilijan. Muistathan suojata myös silmäsi auringonvalolta?

Aurinkoiset pakkassäät ovat monelle ilo, jos muistaa pukeutua sään mukaan. Myös silmien suojaaminen kannattaa talvihangilla muistaa, sillä silmien voimakas altistuminen lumesta heijastuvan auringon UV-säteille voi pahimmillaan aiheuttaa lumisokeudeksi kutsutun tilan.

Vaiva koskee tavallisesti paljon ulkoilevia, mutta voi kehittyä kenelle vain. Hurjasta nimestään huolimatta kyse ei ole varsinaisesta sokeutumisesta. Lumisokeus voi kuitenkin aiheuttaa voimakastakin kipua ja siksi siltä kannattaa suojautua.

Talviaurinko yllättää

Lumisokeudeksi kutsutaan tilannetta, jossa silmän sarveiskalvo altistuu liikaa auringon UV-säteille ja sen epiteelisolukko vaurioituu. Oireet vaihtelevat altistuksen kestosta ja voimakkuudesta riippuen, ja ihmisten silmät myös reagoivat eri tavoin.

Auringon voimakkuus voi yllättää Alpeilla matkailevan hiihtoharrastajan, mutta myös Suomen hangilla ilmenee lumisokeutta. Useamman päivän kestänyt oleilu kirkkaassa auringossa tuntuu lähes aina silmissä, ja joskus lyhyempikin altistus voi riittää aiheuttamaan oireita.

– Lumisokeutta on eri asteista. Oireet voivat vaihdella pitkän hiihtolenkin jälkeen esiintyvästä lievästä kipuilusta ja aristuksesta aina voimakkaaseen, monta päivää kestävään tulehduskipuun, kuvailee Instrumentariumin tuoteryhmän myyntipäällikkö ja optikko Arto Karhunen.

Lumisokeusvauriot eivät tavallisesti ole pysyviä, mutta niiltä kannattaa suojautua. Keväthankien lisäksi lumisokeus voi syntyä kirkkaana kesäpäivänä merellä tai solariumin ultraviolettilampuista, jos silmiä ei suojata.

– Tyypillisesti kyse ei ole vakavista vaurioista, mutta ikävä tunne silmissä voi kestää päiviä ja siinä on hiihtoloma helposti pilalla. Osassa tapauksista tarvitaan lääkärikäyntiä ja antibioottihoitoa, Karhunen jatkaa.

Vaivan voi välttää

Lumi heijastaa jopa 90 prosenttia auringon valosta. Keväthangilla ulkoileva on ikään kuin kahden auringon välissä. Suomen talvessa iho on vaatteiden alla suojassa, mutta silmät saattavat helposti unohtua.

Hyvät aurinkolasit suojaavatkin sekä ylhäältä että alhaalta. Etenkin valon heijastuessa monesta suunnasta on tärkeää, että lasit ovat riittävän peittävät myös sivuilta.

– Paras tapa ehkäistä lumisokeutta on käyttää ulkoillessa laadukkaita aurinkolaseja, joissa on 100-prosenttinen UV-suoja ja heijastuksenestopinnoite myös linssin takapinnalla eli silmän puolella linssiä, Karhunen muistuttaa.

Optikkoliikkeissä ilman näönkorjausta eli voimakkuuksia myytävissä aurinkolaseissa on lähes poikkeuksetta hyvät pinnoitteet jo valmiiksi. Omilla voimakkuuksilla hankittavissa laseissa heijastussuojaa ei kuitenkaan välttämättä ole automaattisesti, joten asia kannattaa varmistaa optikolta. Instrumentariumin liikkeissä suositus on, että myös näköä korjaavissa aurinkolaseissa on aina heijastuksenestopinnotteet mukana.

Jos lumisokeus kuitenkin pääsee yllättämään, on hyvä tarkkailla oireiden kehittymistä ja käydä tarvittaessa optikon tai silmälääkärin tarkastuksessa. Lievissä tapauksissa riittää yleensä lepo hämärässä huoneessa. Joskus lääkäri määrää antibioottisalvaa oireiden helpottamiseksi, ja vaurioitunut silmä voidaan peittää muutamaksi päiväksi.

Lue myös:

    Uusimmat