Audi-kuskin taltutus tallentui videolle, katso raju tilanne: "Kuului etälamauttimen ääni ja miehen huutoa" – nyt tutkitaan, miksi kiinniotettu kuoli putkassa Turussa

Video: Audikuski otettiin rajusti kiinni Turussa etälamautinta käyttäen – mies on kuollut 0:21
Tilanne tallentui myös kameralle. Poliiseja vaadittiin useita miehen ulos saamiseksi. Tilanteessa käytettiin lopulta myös etälamautinta.

Turussa eilen tapahtuneen putkakuoleman selvittely tapahtuu normaalin menettelyn mukaan. Kuolleen miehen kuoleman selvittää Sisä-Suomen poliisi.

Lounais-Suomen poliisista kerrotaan, että tapaus sai alkunsa, kun epäilty ohitti autollaan poliisiauton kovalla nopeudella. Poliisi lähti takaa-ajoon, ja lopulta auto saatiin poliisiauton sumputettua.

Audia kuljettanut mies ei kuitenkaan lopettanut vastarintaa, joten poliisi rikkoi auton ikkunat saadakseen miehen ulos.

"Aikamoinen härdelli"

Tilannetta kiinniottopaikan vieressä todistanut Arttu Ruotsalainen kertoo, että paikalla oli paljon poliiseja, jotka yrittivät saada miehen ulos autosta. Hän kertoo ihmetelleensä kavereidensa kanssa, ettei miestä saatu miesvoimista huolimatta ulos.

– Helpolla hän ei tullut autosta, se on aikakin ihan varmaa. Lähemmäs kymmenen poliisia yritti repiä häntä ulos. Teki kyllä todella vastarintaa, Ruotsalainen kuvailee.

Hän kuvaili tilannetta ”aikamoiseksi härdelliksi”, sillä hän ei nähnyt miestä kaikkien poliisien takaa. Voimakkaan vastustelun johdosta mieheen käytettiin myös sähkölamautinta. Vaikka Ruotsalainen ei tilannetta tältä osin nähnyt, ei sitä voinut olla huomaamatta.

– Kuului etälamauttimen ääni. Ainakin omasta mielestä se pidettiin aika kauan pohjassa. Kuului miehen huutoa, kun sähkölamautin varmaan sattui aika paljon, hän kuvailee.

Hän ei seurannut tapahtumia loppuun asti, mutta kuuli vielä poliisin käskytykset. Pian sen jälkeen tilanne loppui, ja katuosuus palautui ennalleen. Poliisin mukaan miehen kulkupelinä käyttämä Audi siirrettiin poliisitalolle.

Kuoli putkassa elvytyksestä huolimatta

Kiinniotettuna Turun poliisitalolle tuotu mies jatkoi poliisin mukaan vastustelua poliisitalolla, jossa hänen kuntonsa kuitenkin heikkeni nopeasti.

– Paikalla ollut ensihoidon yksikkö aloitti välittömästi ensiavun. Mies kuitenkin menehtyi elvytyksestä huolimatta, poliisi kertoi aiemmin tiedotteessa.

Kiinniottoon johtaneita tapahtumia tutkitaan törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

– Mutta kun epäilty on kuollut, ei siinä ole sen enempää tutkittavaa, Marko Luotonen Lounais-Suomen poliisilaitokselta kertoo.

Hän painottaa, että tämän hetkisen arvion perusteella kuolema ei liity poliisin voimakeinojen käyttöön.

Syyttäjä arvioi, tapahtuiko putkassa virhe

Pasi Nieminen Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että tapausta tutkitaan normaaliin tapaan. Poliisin tiloissa tapahtuneet kuolemat selvitetään aina toisen poliisipiirin alueella. Normaalin kuolemansyyntutkinnan lisäksi he kuulevat tapahtumaan osallistuneet poliisimiehet ja vartijat sekä tutustuvat muuhun aineistoon, kuten valokuviin ja videoihin.

– Meidän tehtävämme on koota siitä paketti. Tämän jälkeen syyttäjä erikseen arvioi, onko poliisi menetellyt tapahtumassa virheellisesti vai ei, Nieminen kertoo.

Hän kertoo, että poliisin tiloissa tapahtuneita kuolemia tulee tutkittavaksi suhteellisen vähän. Sisä-Suomen poliisilaitos tutkii Lounais-Suomen ja Pohjanmaan poliisin alueella tapahtuneet poliisin tiloissa tapahtuneet kuolemat, joita on hänen mukaansa kahdesta neljään vuodessa.

Lue myös:

    Uusimmat