Atria: Broileri saattaa sisältää jopa kahdeksaa eri antibioottia

Antibioottien käyttö lihan tuotannossa on muualla Euroopassa moninkertaista verrattuna Suomeen. Suomalainen liha-alan konserni Atria haluaakin muistuttaa suomalaisia kotimaisen broilerinlihan puhtaudesta

Muualta Euroopasta saatujen selvitysten perusteella voidaan huomata, että suomalainen lihantuotanto käyttää Ruotsin ja Norjan ohella vähiten lääkkeitä koko Euroopan alueella. Atrian mukaan suomalaisessa broilerintuotannossa lääkitystä ei käytetä lainkaan tai siihen joudutaan turvautumaan erittäin harvoin. Asiat ovat sen sijaan toisin esimerkiksi Saksassa., jossa antibioottien käyttö arkipäivää.

– Saksan väkirikkaimmassa osavaltiossa Nordrhein-Westfalenissa lihaksi kasvatettavista broilereista yli 96 prosenttia oli saanut jotain antibioottia vuoden 2011 helmi-kesäkuussa. Kuluttajaministeriön tilaamassa selvityksessä havaittiin, että osa broilereista oli saanut jopa kahdeksaa eri antibioottia, vaikka kasvatusbroilerin elämä on vain noin kuukauden mittainen. Ministeriön selvitys oli laaja; mukana oli 182 tilaa ja niillä 962 kymmenien tuhansien lintujen parvea. Selvitys sai Saksassa valtavan mediahuomion, Atrialta kerrotaan.

"Lääkinnän merkitys kansanterveydelle todella suuri"

Atria Suomen terveydenhuoltoeläinlääkäri Petri Yli-Soinin mukaan tällaisen lääkinnän merkitys kansanterveydelle on todella suuri, sillä antibioottien hallitsematon käyttö kehittää mikrobilääkkeille vastustuskykyisiä bakteerikantoja.

– Viimeisimpien tutkimusten mukaan tällaiset kannat voivat säilyä ympäristössä jopa useita vuosia, vaikka antibioottikäyttö lopetettaisiinkin, kertoo Yli-Soini.

Yli-Soinin mukaan antibiootteja joudutaan muualla maailmassa käyttämään lintujen hyvinvointiongelmien peittelyyn ja tautipaineen alentamiseen, kun taasen Suomessa keskitytään lintujen hyvinvointiin niin laadukkaasti, ettei tautipainetta tule. Suomessa salmonellaan on nollatoleranssi ja tuotantoyksiköissä on tautisulut sekä tiukat hygieniamääräykset.

Atrian mukaan Suomessa keskitytään ennen kaikkea eläimen hyvinvointiin, joka johtaa samalla myös terveyteen, eikä lääkitystä tarvita.

– Kaikki, mikä altistaa eläimen stressille, altistaa myös bakteeritulehduksille. Suomessa osataan ja halutaan keskittyä eläimen hyvinvointiin, Yli-Soini sanoo.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat