Mainos

Atk-ammattilaiset näkevät tulevaisuuden miehisenä

Atk-ammattilaiset näkevät tulevaisuuden miehisenä tekniikan maailmana. Naisia he pitävät ongelmana, koska nämä eivät ole kiinnostuneita tietotekniikasta.

Atk-ammattilaisten tulevaisuuden visioita on selvittänyt filosofian lisensiaatti Tarja Tiainen, jonka väitöskirja Tietojärjestelmäammattilaisten ennakkokäsitykset tarkastettiin perjantaina Tampereen yliopistossa.

Tiaisen mukaan atk-ammattilaisten teknologiakeskeiset ennakkokäsitykset vaikeuttavat yhteistyötä teknologian käyttäjien kanssa, koska käyttäjät ajattelevat tekniikkaa työtehtäviensä kautta. Yhteistyö vaikeutuu entisestään, jos teknologian käyttäjät ovat naisia.

Väitöskirjaa varten tehdyissä haastatteluissa atk-ammattilaiset kuvasivat yhteiskunnan toimijoiksi ja menestyjiksi lähes poikkeuksetta miehet. Tulevaisuuden menestyjinä pidettiin ainoastaan nuoria, teknologiasta kiinnostuneita miehiä.

Naispuolisten atk-ammattilaisten näkemykset tulevaisuudesta eivät poikenneet oleellisesti mieskollegoiden esittämistä visioista.

-Tämä johtunee siitä, että haastatellut kuvasivat tulevaisuutta siten kuin atk-ammattilaisten odotetaan puhuvan tulevaisuudesta. Jos samoja henkilöitä olisi haastateltu perheenisinä ja -äiteinä tai kuluttajina ja kuntalaisina niin tulevaisuuden kuvaustapa olisi ollut erilainen, Tiainen huomauttaa.

Ihmisten toivotaan kiinnostuvat tekniikasta

Haastatellut atk-ammattilaiset hahmottivat tulevaisuutta teknologian kehityksen kautta. Ensinnäkin he ennakoivat muutoksia tietotekniikkaan. Esimerkkinä tästä Tiainen mainitsee odotukset tietokoneen näytön muuttumisesta nykyisestä kaksiulotteisesta työpöydästä kolmiulotteiseksi tilaksi.

Toiseksi haastatellut pitivät tulevaisuuden ihmisille toivottuna piirteenä kiinnostusta tekniikkaan. Tietotekniikan etuina nostettiin esille mahdollisuudet tiedonhakuun ja oppimiseen sekä kuulumiseen paikasta riippumattomiin yhteisöihin tietoverkkojen avulla.

Kolmanneksi atk-ammattilaiset arvelivat tekniikan kehityksen muuttavan sekä ihmisten että yritysten toimintaa. Tiaisen mukaan teknologiakeskeinen tulevaisuuden kuvaus on ymmärrettävää, koska haastateltujen tehtävänä on teknologian kehittäminen ja välittäminen muiden käyttöön.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.