Mainos

Ateenassa väkivaltaisia mielenosoituksia

Kreikan mielenosoitukset ovat muuttuneet osin väkivaltaisiksi. Kaduilla oli yli kymmenentuhatta mielenosoittajaa, joista muutama kymmen otti yhteen mellakkapoliisin kanssa. Parlamentti hyväksyi päivällä ankaran talouskuurin, johon EU:kin sanoo olevansa tyytyväinen.

Tilanne kuumeni Ateenan kaduilla samaan aikaan kun Kreikan parlamentti oli hyväksymässä tiukkaa pakettia, jolla maan talous olisi määrä saattaa viimein EU-kuntoon. Rauhallisia mielenosoitusmarssijoita arvellaan olleen 12 000, mutta heidän lisäkseen 50-60 mielenosoittajaa otti yhteen poliisin kanssa. Suurimman GSEE-ammattiliiton johtaja Giannis Panagopoulos loukkaantui, kun väkijoukko kävi hänen kimppuunsa. Panagopoulos vietiin sairaalaan. Poliisi hajotti kiviä heitelleiden mielenosoittajien joukon muun muassa kyynelkaasulla.

Kreikkalainen opettaja Vassiliki Stratiki sanoi, että hän tuntee olonsa petetyksi ja huijatuksi ja että hänen arvokkuutensa on viety. Toinen mielenosoittaja, Georgios Bagiartakis ihmetteli, miksei Kreikassa ole jo kansannousu, sillä hänen mielestään hallituksen ja parlamentin tiukka talouskuuri syöksee ihmiset köyhyyteen ja kurjuuteen.

Tuore mielipidemittaus kertoo, että kreikkalaiset hyväksyvät kyllä, että tupakan, alkoholin ja ylellisyystavaroiden veroa nostetaan. Sen sijaan vaikeampia paloja niellä ovat arvonlisäveroprosentin nosto ja eläkkeiden jäädytys.

Myös lakot jatkuivat. Koulut olivat suljettuina, lentoja peruuntui ja Ateenan bussiliikenne seisahtui.

Pääministeri George Papandreou on käynyt tekemässä Luxemburgissa selkoa EU:lle Kreikan suunnitelmasta, jolla se pyrkii eroon valtaisasta valtiontalouden alijäämästä. Tapaamisen jälkeen EU viestitti markkinoille, että se uskoo Kreikan suunnitelmiin ja sen kykyyn selvitä itse ongelmistaan. Kreikka on onnistunut saamaan joukkovelkakirjalainoilla kansainvälisiltä sijoittajilta miljardeja euroja.

(Reuters - AFP - APTN)

Katso Risto Puolimatkan juttu (Seitsemän uutiset 5.3.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.