Asuntovaikuttaja ja asuntomarkkinoiden suunta

Viime viikolla järjestimme vuotuisen Asuntomarkkinat-huippuseminaarin. Asuntomarkkinoiden tilaa, trendejä ja rakenteita oli kokoontunut pohtimaan parin sadan asiantuntijan joukko.

Huippuseminaarissa julkistettiin Igglo Oy:n valinta vuoden 2006 asuntovaikuttajaksi. Valinta perustui nettisivuillamme pidettyyn äänestykseen, jonka Igglo ylivoimaisesti voitti. Yhtiötä kiitettiin varsinkin asiakaslähtöisyydestä, innovatiivuudesta ja rohkeudesta.

"Toimintatapamme on mullistanut alan perinteitä ja tuonut kiinteistönvälitykseen uutta ajattelua", toteaa toimitusjohtajaMikko Ranin. "Mutta kyllä äänestäjien mielessä on varmasti ollut myös taannoinen mediakohu."

Huippuseminaarin pääantia oli kuitenkin asuntomarkkinatilanteen ja -näkymien puntarointi. Korkokehityksellä on aina ollut suuri vaikutus asuntojen kysyntään ja tulee olemaan jatkossakin. Nordean pääekonomisti Leena Mörttinenennakoi EKP:n jatkavan korkojen nostamista edelleen, lähemmäs neutraalia tasoa: "Inflaatiopaineet pysyvät kuitenkin aika kovina. Ennustamme tällä hetkellä 0,25 prosentin korotusta maaliskuulle ja kun riskit ovat hiukan ylöspäin, enemmänkin saattaa tulla."

Ohjauskoron taso on lähestymässä neljää prosenttia vuoden 2008 puolelle mentäessä ja voi Mörttisen mukaan olla hieman ylikin. Se tarkoittaisi käytännössä sitä, että kahdentoista kuukauden euribor on neljästä neljään ja puoleen prosenttia ja kun marginalit tulevat päälle, asuntovelallisen näkökulmasta korko on viiden prosentin tietämillä. Kuinka näinkin pitkään jatkuva korkojen nousu vaikuttaisi asuntomarkkinoihin, erityisesti asuntojen hintoihin?

"Kyllä se ilman muuta markkinoita hillitsee, mutta mitään romahdusta ei ole suinkaan odotettavissa. Kasvu pysyy kuitenkin mukavasti plussalla – bruttokansantuotehan kasvaa euroalueella tänä vuonna keskimäärin kahden prosentin vauhtia ja ensi vuonna ennusteemme mukaan vähän lujempaakin. On kyllä vaikea nähdä, että markkinat menisivät alta."

Mörttinen muistuttaa myös niistä rakenteellisista tekijöistä, jotka pitävät asuntojen kysyntää yllä: "Maakohtaiset erot ovat suuria, mutta Suomessa kyse on aidosta kysynnästä: ihmiset todellakin tarvitsevat katon päänsä päälle! Mistään spekuloinnista ei ole kysymys."

Myös Ranin odottaa asuntojen hintakehityksen rauhoittumista. "Voisi sanoa, että takana on muutama rilluvuosi, Kaikki ennusmerkit ja ilmeisesti koko alankin yhteinen näkemys osoittavat siihen, että vuodesta 2007 tulee aika normaali. Tosin se tarkoittaa pientä hintojen nousua."

Skanska Kodit Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Joenperä yhtyy näkemykseen: "Nousun suuruus riippuu tietysti paikkakunnasta; nollasta kahdeksaan ja keskimäärin viisi prosenttia voisi olla hyvä arvaus. Jossain nousua ei ehkä tapahdu, mutta missään ei varmaan myöskään laskua."

Huippuseminaarissa esitettyjen arvioiden mukaan kerrostaloasunnot menevät nykyisin nopeammin kaupaksi kuin pientaloasunnot, vaikka niiden tarve onkin kova. Ostajien arvostuksissa on havaittavissa painopisteen muutosta: "Tänä päivänä ihmiset arvostavat entistä enemmän valmiita asuntoja ja asuntoja, joissa asiat ovat kunnossa niin asunnon sisällä kuin taloyhtiössäkin", Ranin kertoo.

Myös vuokra-asuntojen kysyntä on jälleen elpynyt, osin nousevista koroista johtuen: "Viime vuoden aikana tapahtui aivan selvä muutos", sanoo VVO-yhtymä Oyj:n toimitusjohtaja Olli Salakka. "Veikkaan kuitenkin, että tämän vuoden aikana tullaan puhumaan paljon siitä, kuinka on taas tultu siihen tilanteeseen, että vuokra-asunnoista on pula ja että on vuokralaisjonoja."

Yksi Asuntomarkkinat-huippuseminaarin puheenaiheista oli asuntojen myyntihintojen julkisuuden lisääminen. Ympäristöministeriön johdolla on käynnissä valtakunnallinen hanke, joka toisi asunnonostajille tuoretta ja luotettavaa tietoa asuntojen todellisista myyntihinnoista. Näihin tietoihin päässee käsiksi internetissä maaliskuusta lähtien, mutta Igglo ehti tässäkin edelle ja uskoo myyntihintojen julkistamisen vaikuttavan markkinoihin.

"Kyllä me uskomme, että tämä uusi käytäntö tuo hintapyyntöihin realismia", Ranin arvioi. "Asuntonsa myymistä suunnittelevat kuluttajat käyttävät usein tietopohjana pelkästään ympäröivien asuntojen hintapyyntöjä ja muodostavat niiden perusteella odotuksensa siitä, mitä omasta asunnosta saa. Vaikka kiinteistönvälittäjä, jolla on tiedossa todelliset kauppahinnat, puhuisi myyjälle järkeä, niin lopulta se on kuitenkin toimeksiantaja – siis myyjä – joka myyntihinnan päättää."

(JKA 2.2.2007)

Lue myös:

    Uusimmat