Asuntokriisi syvenee New Yorkissa – köyhille omat ovet kerrostaloihin

New Yorkissa yritetään nujertaa asuntopulaa asuttamalla pienituloisia rikkaitten omistamiin pilvenpiirtäjiin. Yleisiin tiloihin köyhillä ei kuitenkaan ole asiaa.

Niin sanottu ‘poor door’ eli köyhien ovi -ilmiö päätyi näyttävästi otsikoihin muutama viikko sitten käytyä ilmi, että Manhattanin paraatipaikalle nousseeseen luksuskerrostaloon on rakennettu myös halvempia asuntoja, mutta niiden asukkaat kulkevat kotiinsa kokonaan erillisestä sisäänkäynnistä.

Pienituloisilla ei ole asiaa myöskaan kerrostalon aulaan, kuntosalille tai uima-allasosastolle. 

One Riverside Park -asuntokompleksi on esimerkki siitä, kuinka New Yorkin kaupunki yrittää ratkaista etenkin köyhien ja pienituloisten asunto-ongelmaa.

Kaupungin rakennuslautakunta on luvannut rakennusurakoitsijoille muun muassa verovapauksia, mikäli projekteihin rakennetaan myös halpoja asuntoja. Urakoitsijat ovat käyttäneet etua hyväkseen, mutta moni ei siitä huolimatta suostu tarjoamaan vähätuloisille samoja etuuksia kuin heille, jotka esimerkiksi omistavat asunnon tai maksavat siitä täyttä vuokraa.

“Tavanomainen järjestely”

Köyhien ovet eivät suinkaan ole uusi asia. One Riverside Park on hyvin tyypillinen esimerkki.

Jopa 33-kerroksinen kompleksi sisältää yhteensä 219 asuntoa, joista 55 soveltuu pienituloisten kukkarolle. Pienituloiseksi määritellään perhe tai henkilö, jonka vuositulot ovat vähintään 60 prosenttia pienemmät kuin alueen vuositulo keskimäärin. One Riverside Parkin kohdalla se tarkoittaa noin 55 000 dollaria eli 41 000 euroa vuodessa.

Kyseinen perhe maksaa kompleksin kaksiosta vuokraa noin 1 100 dollaria (820 euroa). Vapailla markkinoilla vuokra olisi vähintään kolminkertainen.

Kompleksin kallein omistusasunto on tällä hetkellä 25,7 miljoonan dollarin (19,1 milj. euron) kattohuoneisto. Halvimmillaan One Riverside Parkista voi ostaa kaksion noin 2 miljoonalla dollarilla (1,5 milj. euroa).

Kompleksin urakoitsijan, Exell Groupin, mukaan järjestely on Manhattanilla hyvin tavanomainen.

– Ei tässä ole mitään kummallista. Talo on nyt vain satuttu rakentamaan siten, että edullisemmat asunnot ovat kokonaan erillään muista. En koe, että se olisi kovin epätasa-arvoista. Kaupungin vuokralaisethan asuvat nyt luksusalueella täysin pilkkahintaan, yrityksen edustaja kommentoi asiaa nimettömänä MTV Uutisille.

Vuokrat Manhattanilla hipovat tänä päivänä pilviä, joten tukea poor door -ilmiö on saanut myös tavallisilta newyorkilaisilta. Moni on sanonut olevansa koska tahansa valmis kulkemaan erillisestä ovesta, mikäli saisi pilkkahintaan asua keskellä.

Mallia Lontoosta

New Yorkin kaupunki on jo jonkin aikaa tarjonnut urakoitsijoille mittavia verohelpotuksia sekä suotuisampia rakennuslupia, mikäli asuntokomplekseihin sijoitetaan edullisia asuntoja myös pienituloisille.

Harva osasi kuitenkin odottaa, että yksikköjen asukkaat eristetään muista. Joissain tapauksissa urakoitsijat ovat rakentaneet edulliset asunnot kokonaan erilliseen rakennukseen. Monen mielestä toiminta vain syventää kaupungin näkyvintä ongelmaa - syvää kuilua rikkaiden ja köyhien välillä. 

Mallia urakoitsijat ovat ottaneet Lontoosta, jossa köyhien ovi on tänä päivänä hyvin tavanomainen ratkaisu.

Lontoossa on tosin menty paljon pidemmälle. Esimerkiksi kantakaupungin One Commercial Street -kompleksissa kaupungin vuokralaiset käyttävät erillistä hissiä ja ulko-ovea, mutta myös erillisiä roskalaatikoita, pyörävarastoa ja pyykkitupaa.

Eristystä on perusteltu sillä, että täyden hinnan maksavat asiakkaat vaativat luksusta, joihin kaupungilla ei ole varaa.

New Yorkin pormestari Bill de Blasio on avoimesti paheksunut asukkaiden epätasa-arvoista kohtelua. Pormestarin mukaan rakennusluvat joutuvat nyt tiukempaan syyniin ja urakoitsijoille asetetaan jatkossa korkeampia vaatimuksia.

Asuntokriisin kanssa jo vuosia kamppaillut rakennusvirasto sen sijaan sanoo tulevaisuudessa asettavansa etusijalle hankkeet, jotka on suunniteltu normaalituloisille.  

Lue myös:

    Uusimmat