Asuntokauppa käy nyt villinä, erityisesti isot kaupungit kuin steroideissa – "Myyntiajat mitättömiä, kohteet kaupaksi yli hintapyynnön"

Asuntomarkkinat eriytyvät rajusti – Asian ytimessä paljastaa voittajat ja häviäjät 4:16
Katso myös: Asuntomarkkinat eriytyvät nyt rajusti – Asian ytimessä paljastaa tilanteen voittajat ja häviäjät.

Viime viikkoina asuntokauppa on vilkastunut lisää vuoden 2020 alkuun verrattuna. Meno on niin reipasta, että ongelmaksi on noussut kohteiden niukkuus.

Välittäjien järjestö KVKL kertoo, että Helsingissä vanhojen asuntojen kauppa kasvoi tammikuussa 8,2 prosenttia. Espoossa vanhojen asuntojen kauppa kasvoi 6,5 prosenttia, ja uudistuotanto mukaan luettuna kasvua kertyi 10,3 prosenttia.

Suomen suurimpiin välittäjiin kuuluvan Habitan toimitusjohtaja Mika Pärssinen puhuu poikkeuksellisen voimakkaasti vetävästä asuntokaupasta.

– Ostovoima on korkealla ja korot matalalla. Tarjonta on niukkaa ja myyntiajat ovat lyhentyneet mitättömiksi, Pärssinen summaa tilanteen.

"Valmius maksaa kovia hintoja"

Habitan Pärssisen sanoin ihmiset eivät vieläkään maksa asunnoista ylihintoja, mutta valmius maksaa kovia hintoja on ilmeistä.

Juuri tämä kertoo siitä, että markkinat ovat ainakin toistaiseksi kuin steroideissa.

– Moneen kotiin on tarjolla enemmän kuin kolme ostajaehdokasta, joten asunnon hinta saattaa nousta kilpajuoksussa. Pääkaupunkiseudulla yllättävänkin moni kohde menee kaupaksi yli hintapyynnön, Pärssinen tietää.

Välittäjistä Remax kertoo, että pääkaupunkiseudulla vanhojen kerrostaloasuntojen kauppamäärät kasvoivat vuodenvaihteessa 16 prosentin tahtia.

Samalla vuoden vertailujaksolla Lappeenrannan kauppamäärät kasvoivat 35 prosenttia, Tampereen 33 prosenttia, Turun 20 prosenttia ja Lahden 14 prosenttia.

Jo vuonna 2020 kiinteistönvälittäjien kautta tehdyn asuntokaupan arvo nousi koko maassa viisi prosenttia 12,3 miljardiin euroon. Luvussa ovat mukana vanhat asunnot.

Esimerkiksi joulukuussa 2020 myytiin koko maassa lähes 5400 asuntoa. Se oli yli 30 prosenttia enemmän kuin ennen koronaa joulukuussa 2019.

"Edessä koronakevät kakkonen"

Myös Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola on maininnut, että asuntokaupan tunnelmat ovat poikkeuksellisen korkealla.

Hänen mukaansa suurelta osin psykologisista syistä. Uhkana on, että kevät tuo mukanaan lisää koronatartuntoja ja -rajoituksia: ne vähentävät liikkumista ja heikentävät markkinatunnelmia.

– Koronakevät kakkonen tulee hetkellisesti jäähdyttämään voimakkaasti asuntokaupan tunnelmaa ja volyymiä, Metsola kirjoittaa blogissaan.

Hänen mukaansa edessä olevaa asuntokaupan "koronakevät kakkosta" ei ole syytä sen päälle iskiessä liikaa pelästyä.

– Toipuminen on luultavasti tälläkin kertaa nopeaa, Metsola uskoo.

Lue myös:

    Uusimmat