Asunto-osakeyhtiöiden päätöksentekoa helpotetaan
Asunto-osakeyhtiöiden päätöksentekoa aiotaan helpottaa. Hallitus esittää asunto-osakelain muuttamista siten, että huoneistojen asumistasoa kohottavista perusparannuksista ja uudistuksista voitaisiin päättää yhtiökokouksessa samoilla edellytyksillä kuin muistakin uudistuksista. Esitys annetaan eduskunnalle perjantaina.
Muutoksen uskotaan helpottavan päätöksentekoa esimerkiksi kaapelitelevisio- tai tietoliikenneverkkojen asentamisesta asunto-osakeyhtiöihin. Monissa taloyhtiöissä on käyty kiivaita taistoja mm. näiden asioiden tiimoilta.
Nykyisen lain mukaan kiinteistön ja rakennuksen tavanomaisista perusparannuksista ja uudistuksista voidaan yhtiökokouksessa päättää, jos päätöstä kannattavilla osakkailla on yli puolet annetuista äänistä. Jos uudistuksella parannetaan ainoastaan huoneistojen asumistasoa, voidaan kustannuksiin periä yhtiövastiketta kuitenkin vain niiltä osakkailta, jotka haluavat uudistuksen toteutettavaksi omassa huoneistossaan. Tästä suostumusvaatimuksesta aiotaan siis luopua.
Lain muutoksen jälkeen kaikista perusparannuksista ja uudistuksista voitaisiin päättää yhtiökokouksessa yksinkertaisella enemmistöllä siten, että kustannukset jaetaan kaikkien osakkaiden kesken yhtiössä noudatetun yhtiövastikeperusteen mukaan. Edellytyksenä olisi, että parannus tai uudistus vastaa ajankohdan tavanomaisia vaatimuksia ja sen vaikutus osakkaan maksettavaksi tulevaan vastikkeeseen on kohtuullinen.
Kiistoja ja rajanveto-ongelmia
Muutos yksinkertaistaisi yhtiön päätöksentekoa. Lähitulevaisuudessa muutos helpottaisi esimerkiksi digitaalisten televisiolähetysten vastaanottamiseksi mahdollisesti tehtävien muutostöiden toteuttamista asunto-osakeyhtiöissä.
Jos uudistus, joka on aiemmin toteutettu vain osassa huoneistoja, laajennetaan lain muutoksen jälkeen muihin huoneistoihin, kustannusten jaossa on erityisesti otettava huomioon osakkaiden yhdenvertaisen kohtelun periaate.
Asunto-osakeyhtiölain erityissäännös huoneistoja koskevista uudistuksista on vaikeuttanut taloyhtiöiden päätöksentekoa esimerkiksi kaapelitelevisioverkkoon liittymisestä. Lisäksi on aiheutunut rajanveto-ongelmia siinä, milloin uudistus kohdistuu koko kiinteistöön ja milloin vain huoneistojen asumistasoon.
Yksinomaan huoneistojen asumistasoa kohottavina parannuksina on käytännössä pidetty esimerkiksi parvekelasitusten asentamista ja kaapelitelevisioverkkoon liittymistä. Epäselvää on ollut, sovelletaanko tiukempia päätösvaatimuksia esimerkiksi ovipuhelimien rakentamiseen, huoneistojen äänieristyksen parantamiseen tai antennin uudistamiseen TV Nelosen katselemista varten.
Myös lisärakentamista helpotetaan
Hallitus esittää helpotettavaksi myös asunto-osakeyhtiöiden päätöksentekoa lisärakentamisesta ja lisäalueen hankkimisesta. Niistä voitaisiin päättää samoin periaattein kuin perusparannuksista ja uudistuksista.
Nykyisen lain mukaan vaaditaan kaikkien osakkaiden yksimielinen päätös, jotta yhtiövastiketta voidaan käyttää lisärakentamiseen ja aluehankintaan. Vähäisestä lisärakentamisesta ja aluehankinnasta voidaan kuitenkin nykyisinkin päättää yksinkertaisella enemmistöllä.
Muutos selkeyttäisi taloyhtiön päätöksentekoa mutta ei käytännössä lisäisi enemmistön mahdollisuuksia päättää esimerkiksi uusien huoneistojen rakentamisesta vastikerahoituksella. Syksyllä järjestetyn lausuntokierroksen yhteydessä selvitettiin, tulisiko yhtiövastiketta voida käyttää nykyistä laajemmin myös asumiseen liittyvien palvelujen rahoittamiseen taloyhtiössä. Tällaisia palveluja voisivat olla esimerkiksi ohjelma-, tietoliikenne- ja turvapalvelut.
Asumiseen liittyvien palvelujen rahoittamisesta ei kuitenkaan ehdoteta otettavaksi erityistä säännöstä lakiin mm. osakkaiden asemaan liittyvien periaatteellisten ongelmien vuoksi. Tarkoitus on, että ehdotetut muutokset tulevat voimaan mahdollisimman pian niiden hyväksymisen ja vahvistamisen jälkeen. Jos eduskunta hyväksyy esityksen, muutokset tulevat todennäköisesti voimaan aikaisintaan toukokuussa.
Uusimmat
-
16:26
MTV seuraa: Joel Armia toi helpotusta Leijonille – USA luo rajua painetta Suomen päätyyn
-
16:03
Selviytyjistä palannut Essi Unkuri purskahti itkuun soittaessaan Viljami-puolisolleen: "Olemme olleet pisimmillään 2,5 viikkoa erossa toisistamme"
-
15:47
Asiantuntijat varoittavat apinarokon leviämisestä lemmikkeihin: Riskinä infektiokierre villieläimiin ja ihmiseen
-
15:39
Mikä nousu! Sami Vatasen rohkea suoritus vei Leijonat uudelleen johtoon
-
15:35
Nyt kulkee! Suomalaistähti parinsa kanssa puolivälieriin Ranskan avoimissa
-
15:32
Puhdistatko säännöllisesti koirasi hampaat? Kammottava video osoittaa laiminlyönnin seuraukset
-
15:24
Ukraina: Venäjä on menettänyt yhteensä arviolta 30 000 sotilasta – MTV seuraa sotaa
-
15:15
Espoossa on kadonnut 60-vuotias nainen – poliisi julkaisi kuvan
-
15:12
Victoria's Secret maksoi miljoonakorvaukset suljetun rintaliivitehtaan työntekijöille Thaimaassa: "Ennennäkemätön merkkipaalu"
-
15:08
Muhiiko Monacon GP:n aika-ajoissa jättiyllätys? Red Bullin kakkoskuski löi Charles Leclercin
-
15:06
Lauri Marjamäki havaitsi virheen ennen Yhdysvaltojen avausmaalia – Olli Jokiselta ylistys Miro Heiskaselle: "Iso, iso maali"
-
14:50
"Jenkit tuli ovista ja ikkunoista” – Lauri Marjamäeltä tiukka resepti Leijonien peliin
-
14:42
Suomen kurdit toivovat nopeaa ratkaisua Nato-kiistaan, mutta eivät kurdien kustannuksella: "Turkille ei tule antaa pikkusormea"
-
14:33
Leijonille kylmä suihku: tälle ei Jussi Olkinuora mahtanut mitään
-
14:28
Helsinki varautuu jo järein keinoin hurmoksellisiin kiekkojuhliin – vaneriaitaa pystytetään tarvittaessa: "Viime vuosista olemme oppineet"
-
14:26
Verkkolehti Meduza: Venäjä pohtii toista hyökkäystä Kiovaan – "Sota ohi todennäköisesti syksyllä"
-
14:02
Outi Mäenpää vedätti aikoinaan suomalaisjulkkiksia tv-ohjelmassa – muistelee, kuinka päätyi mukaan sarjaan: "Oli ihanaa tehdä tämä työ"
-
14:01
Käytettyjen moottoripyörien kysyntä räjähti – näitä malleja himoitaan nyt
-
13:32
Leijonien vastustaja USA:lle karmea takaisku MM-välieräpäivänä: "Väistämättä pelaa Suomen pussiin"
-
13:31
Analyysi: Koronavirusepidemia on tänä vuonna vienyt ihmisiä sairaalaan ja hautoihin aivan eri tavalla kuin vuosien 2020 ja 2021 aikana
-
Lataa lisää