Asunnottomuus kasvaa Euroopassa, mutta Suomessa ei – asiantuntijat kertovat maamme salaisuuden

Asunnottomuus kertoo monista ongelmista - nyt kaikille halutaan katto pään päälle 10:44
Miksi Suomessa asunnottomuus on laskussa, mutta muualla Euroopassa ei?

Suomessa pitkäaikaisasunnottomien määrä on laskenut vuosia. 

Suomi on ollut pitkään ainoa Euroopan maa, jossa asunnottomuus on laskenut jo vuosia. Suomessa on tällä hetkellä reilut 1 500 pitkäaikaisasunnotonta. 

Pitkäaikaisasunnottomuus määritellään niin, että asunnottomuus on jatkunut yli vuoden, tai kolmen vuoden aikana se on ollut toistuvaa. 

Syitä asunnottomuuden takana on useita, ja usein kyse on hyvin monisyisistä ongelmista. On päihdeongelmia, mielenterveysongelmia tai sitten tulee jokin elämisen shokki. 

– Avioero tai työttömyys. Voidaan olla vähän riskirajalla ja sitten tuollainen shokki sysää ulos asunnosta. Eikä asuntoon pääse takaisin kiinni ilman tukea ja apua, Helsingin kaupungin apulaispormestari Daniel Sazonov sanoo Huomenta Suomessa.  

Nuoria ja naisia on pystytty asunnottomuudessa auttamaan paremmin kuin muita. 

– Ennaltaehkäisy on yksi avaintekijä, niihin on pystytty tarttumaan ajoissa, Y-säätiön tutkimuspäällikkö Saija Turunen toteaa. 

Asunnottomuuden takana on myös isoja rakenteellisia syitä. 

– Eriarvoisuus kasvaa, asuntotarjonta, asunto- ja sosiaalipolitiikka. Ainakin riskitekijät lisääntyvät, jos nuo eivät ole kunnossa, Turunen lisää. 

Apulaispormestarin mukaan riittävä asuntotarjonta, hyvin kohdistuva valtion tukema asuminen ja riittävät palvelut ovat syitä asunnottomuuden laskun taustalla.  

– Lisäksi Suomessa on tehty hyvin pitkäjänteistä työtä, Turunen sanoo.  

Lue myös:

    Uusimmat