Mainos

Asunnon myyminen kiinteistövälittäjän avulla

Ammattivälittäjän etuihin kuuluu se, että hänellä on hyvä tuntuma paikallisiin asuntomarkkinoihin. Hänen on olennaisesti helpompaa tunnistaa ostaja asunnollesi ja järjestää teidät yhteyteen toistenne kanssa.

Kiinteistönvälittäjän palkkion maksaa toimeksiantaja, eli yleensä myyjä. Palkkioon kuuluu esimerkiksi ilmoittelu, joista yhdessä sovitte, myyntiasiakirjojen kokoaminen, näyttöjen järjestäminen, kauppakirjan tekeminen ja maksuliikenteestä sopiminen yhdessä pankin kanssa.

Ellei kauppoja synny, palkkiota ei luonnollisesti tarvitse maksaa, oli välittäjä tehnyt töitä kuinka paljon hyvänsä.

Välittäjän velvollisuudet asuntokaupassa

Kiinteistönvälitystoimintaa säätelee laki kiinteistönvälitysliikkeistä ja vuokrahuoneiston välitysliikkeistä. Välitystoimintaa saa harjoittaa vain tietyin edellytyksin, joita ovat esimerkiksi riittävä vastuuvakuutus ja ammattipätevyys. Nimikettä "LKV" saa käyttää ainoastaan kiinteistönvälittäjäkokeen suorittanut henkilö.

Kiinteistönvälittäjää valittaessa kannattaa varmistaa, että välittäjä on sitoutunut noudattamaan hyvää välitystapaa. Siinä on kiteytetty kiinteistönvälityksen hyvät toimintatavat ja määritetty ostajan, myyjän ja välittäjän vastuualueet ja tehtävät.

Myyjän ja välittäjän välinen toimeksiantosopimus pitää tehdä kirjallisesti ja se saa olla voimassa enintään neljä kuukautta kerrallaan. Sopimuksessa on eriteltävä kaikki toimeksiannon ehdot ja se, kuinka palkkio määräytyy.

Jos kauppaa ei synny, palkkiota ei myöskään tarvitse maksaa. Jos myyjä sanoo sopimuksen irti kesken sopimuskauden, hänen on korvattava välittäjän kulut.

Kiinteistönvälittäjä on velvollinen antamaan tietoa sekä myyjälle että ostajalle ja hän huolehtii siitä, että ostaja saa kauppaan liittyvät asiakirjat. Jos välittäjä epäilee saaneensa myyjältä, tai muulta kauppaan liittyvältä taholta, virheellisiä tietoja, hänen on tarkastettava ja selvitettävä asia.

Välittäjän on kerrottava sekä myyjälle että ostajalle veroseuraamuksista, laadittava kauppakirja ja kutsuttava kaupanvahvistaja kaupantekotilaisuuteen.

Välittäjä on velvollinen korvaaman vahingon, jonka on aiheuttanut virheellisellä toiminnallaan myyjälle tai ostajalle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.