Astronautit palasivat maahan koronapandemian keskelle: ”Näyttää siltä, että palaamme takaisin täysin toisenlaiselle planeetalle"

Astronautit palasivat maahan koronapandemian keskelle: ”Näyttää siltä, että palaamme takaisin täysin toisenlaiselle planeetalle" 0:48
Venäläinen kosmonautti ja kaksi Nasan astronauttia palasivat koronakaranteeniin maan päälle.

Venäläinen kosmonautti ja kaksi yhdysvaltalaista astronauttia palasivat kuukausien avaruuslennon jälkeen maan päälle. Heitä vastassa ei suinkaan ollut lähimmäiset vaan koronakaranteeni. 

Yhdysvaltalaiset Jessica Meir ja Andrew Morgan sekä venäläinen kosmonautti Oleg Skripochka laskeutuivat perjantaiaamuna Kazakstanin maaperälle kuukausien avaruuseristyksen jälkeen.

– Näyttää siltä, että palaamme takaisin täysin toisenlaiselle planeetalle, ihmetteli Meir avaruudesta käsin uutiskanava NPR:lle keskiviikkona.

Meir ja Skripochka ehtivät viettää 205 päivää Kansainvälisellä avaruusasemalla. Kolmas maahan palannut astronautti Morgan vietti jopa yhdeksän kuukautta kaukana sukulaisistaan ja lähimmäisistään.

Korona vaikeutti kotimatkaa Yhdysvaltoihin

Laskeuduttuaan maahan syrjäisen Dzhezkazgan kaupungin liepeille, miehistölle tehtiin lääkärintarkastus, ja he saivat soittaa lähimmäisilleen. Tämän jälkeen kaikki kolme lennätettiin Venäjän avaruuskeskukseen Baikonurissa.

Kosmonautti Skripochka jatkoi matkaansa Moskovaan, mutta yhdysvaltalaisten matka kävi mutkikkaammaksi. NASA toimii matkustuskieltojen piirissä, joten se ei voinut lähettää suoraan konetta Baikonuriin. Meir and Morgan joutuivat matkustamaan maateitse pohjoiseen Kyzlordan kaupunkiin, josta he lensivät Houstoniin Yhdysvaltoihin.

Yhdysvalloissa astronautit eivät suinkaan päässet tapaamaan perheitään.  He joutuivat suoraan karanteeniin, sillä pitkien avaruuslentojen tiedetään heikentävän astronauttien immuunijärjestelmää.

 – Koronan takia meillä tulee olemaan maan päällä tiukka karanteeni. Tulemme asumaan Nasan tiloissa ainakin viikon laskeutumisen jälkeen, kertoi Meir. 

Hän kuvaili maan kamaran tulevaa karanteenia ironiseksi, sillä he ovat viettäneet viimeiset kuusi kuukautta karanteenimaisissa oloissa avaruudessa 250 mailin korkeudessa.

– Luulen, että maan eristys tuntuu rajoitetummalta ja yksinäisemmältä. Täällä ylhäällä eristyneisyys ja rajoitukset eivät ole ongelma, sillä meidät on koulutettu tähän, ja tiedämme mitä tuleman pitää!



Lue myös:

    Uusimmat