Assangen kohtalo selviää: Britannialainen oikeusistuin päättää Wikileaks-perustajan luovutuksesta Yhdysvaltoihin

Britannialainen oikeusistuin päättää tänään, luovutetaanko tietovuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange Yhdysvaltoihin.

Oikeuden oli määrä antaa päätös jo viime syksynä, mutta sitä lykättiin vuodenvaihteen yli.

Yhdysvallat on vaatinut Britanniaa luovuttamaan Julian Assangen, jota se syyttää vakoilusta. 49-vuotiasta Assangea odottaa Yhdysvalloissa yhteensä 18 syytettä, jotka liittyvät Wikileaksin vuonna 2010 julkaisemiin salaisiksi luokiteltuihin asiakirjoihin.

Vuodetussa noin 500  000 asiakirjan aineistossa käsiteltiin muun muassa Afganistanin ja Irakin sotatoimiin liittyviä yksityiskohtia. Yhdysvaltain hallinto väittää, että Assange olisi auttanut entistä tiedusteluanalyytikkoa Chelsea Manningia varastamaan vuodetut asiakirjat.

Jos Assange luovutettaisiin Yhdysvaltoihin ja tuomittaisiin siellä kaikista niistä syytteistä, joita häntä vastaan on nostettu, hän voisi saada jopa 175 vuoden tuomion.

Jos oikeus päätyy Assangen luovuttamisen kannalle, puolustus valittaa päätöksestä lähes vuorenvarmasti. Oikeustaistelu saattaa lopulta kestää vuosia.

Euroopan neuvosto on aiemmin arvioinut, että Assangen luovuttaminen Yhdysvaltoihin olisi "jäätävä isku" sananvapaudelle.

Assange perusti Wikileaks-vuotosivuston vuonna 2006.


Lue myös:

    Uusimmat