Askeleet onnistuneeseen remonttiin: Muista nämä!

Suunnittelemassa asunnon remontointia? Ennenkuin alat heiluttaa vasaraa, paina mieleesi nämä vinkit.

Suuren – tai pienemmänkin – remontin kyseessä ollessa on hyvä istua kunnolla alas ja suunnitella kaikki valmiiksi. Hyvin valmisteltu on puoliksi tehty, ja huolellisella suunnittelulla voit välttää mahdolliset matkan aikana tulevat suuremmat kompastuskivet.

Suunnittele

Tee toivelista

Kirjoita paperille lista asioista, joita toivot saavuttavasi remontin aikana. Tämän jälkeen voit kirjoittaa paperin kääntöpuolelle asiat, jotka on todella tarvitsevat remonttia. Näin saat selkeämmän kuvan asioista, jotka on pakko hoitaa ja asioista, jotka voit toteuttaa budjetin niin salliessa.

Lyö lukkoon budjetti

Ennenkuin sovit tapaamisen remonttimiesten tai arkkitehdin kanssa, sinun tulee kartoittaa se, minkä budjettiluokan remonttia todella suunnittelet. Kannattaa myös varautua budjetissa yllätyskuluihin ja jättää pelivaraa noin ylimääräiset 10 prosenttia.

Laadi aikataulu

Selvitä, missä järjestyksessä haluat remontin etenevän. Jos esimerkiksi haluat saada olohuoneen remontoitua ensimmäisenä, älä jää aikailemaan vaan aloita siitä. Ota myös huomioon vuodenkierto remonttia suunnitellessasi.

Tutki

Etsi urakoitsijaa

Näin suuressa asiassa ei kannata kääntyä ensimmäisenä Keltaisten Sivujen puoleen. Sen sijaan on varmasti hedelmällistä konsultoida mahdollisia tuttaviasi, jotka ovat läpikäyneet asunnon remontin. Myös internetistä voi löytyä keskusteluita tai laskureita edullisen mutta taitavan urakoitsijan löytämiseksi. Älä palkkaa remontin tekijäksi epäilyttävää tai polkuhintaista firmaa – saatat joutua maksamaan enemmän ongelmia korjatessasi.

Aloita remonttimiesten haastattelu

Hyviä "haastattelukysymyksiä" potentilaalisille remontoijille ovat ainakin nämä:

– Laskutatko tuntitaksalla vai projektikorvauksella?
– Kuinka paljon hintaa kertyy, jos muutan mieleni jonkin asian suhteen?
– Onko urakoitsija vapaa aikataulujesi puitteissa?
– Voivatko edelliset asiakkaat suositella? Onko työnäytteitä?

Lupaava merkki on myös se, jos tulet juttuun urakoitsijan kanssa hyvin ja tunnutte olevan samalla aaltopituudella.

Varmista

Lue remonttisopimus tarkasti

Tarkasta remonttifirman kanssa tehty sopimus tarkasti, ettei porsaanreikiä tai epäselvyyksiä pääse syntymään. Katso, että sopimuksesta löytyvät maksuaikataulu, oikeat remonttipäivämäärät, arvioidut kustannukset sekä sopimuksen irtisanomisaika.

Valmistele kotia

Voit joutua muuttamaan "evakkoon" ainakin hetkellisesti remontin keskellä. Varaa siis vaihtoehtomajoitus valmiiksi ja hanki myös säilytystilat ylimääräiselle tavaralle, joka saattaa haitata remonttiporukan työskentelyä.

Tee itsellesi rauhoittumiskeidas

Jos pystyt, säilytä yksi kotisi huone täysin remontin ulkopuolella. Sekaisin olevat tavarat ja työkalut alkavat takuulla ärsyttää sinua jossakin vaiheessa, joten olisi hyvä jos voisit rentoutua aina pakenemalla koskemattomaan huoneeseen.

Teksti: Paula Koski / Jokakoti
Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat