Mainos

Asiantuntijat yhtä mieltä: Suomi välttää talouskriisin

Asiantuntijat eivät usko maailman talouskriisin iskevän voimakkaasti Suomeen. Suurin osa MTV:n haastattelemista asiantuntijoista rauhoittelee huolta finanssikriisin vaikutuksista.

Finanssialan keskusliiton johtaja Erkki Kontkanen sanoi MTV:n Huomenta Suomessa viime viikolla, että Yhdysvaltojen pankkikriisi ei uhkaa suomalaispankkeja.

- Suomalaispankit ovat välttäneet kaikki ne riskit, jotka Yhdysvaltain markkinoihin liittyy poiketen esimerkiksi ruotsalaispankeista. Vaikea nähdä mitään uhkaa Suomessa ainakaan lähivuosina, Kontkanen kiteytti.

Rauhoittelijoihin kuuluu muun muassa Elinkeinoelämän Keskusliiton johtaja Jussi Mustonen, joka sanoi aamun Huomenta Suomessa, että Suomi pärjää 1-2 prosentin talouskasvullakin ihan hyvin.

- Vain muutaman prosentin kasvu on ollut Euroopassa ja Suomessakin täysin normaalia, Mustonen muistutti.

Myös eduskunnan puhemies Sauli Niinistö pitää Suomen taloudellista tilannetta vakaana Yhdysvaltojen ja Euroopan pankkikriiseistä huolimatta. Niinistön mukaan Suomen talousrakenteet voivat kestää pankkikriisin monia muita Euroopan maita paremmin.

- Meillä on talouskumppaneina tällaiset kehittyvät taloudet kuten Venäjä ja Kiina, joissa veto jatkuu, Niinistö sanoi viime viikolla Huomenta Suomessa.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen arvioi, että maailmanlaajuinen talouden taantuma ei ainakaan vielä uhkaa Suomen kuntia. Tilanne on hänen mukaansa tällä hetkellä keskimäärin kohtuullisen hyvä.

- Verotulot ovat kasvaneet voimakkaasti, mutta ongelma on se, että kuntatalouteenkin on odotettavissa heikkenemistä hieman viiveellä, Kietäväinen sanoi Huomenta Suomessa viime viikolla.

Myöskään Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Sixten Korkman ei halua dramatisoida talouden alamäkeä.

- Hyvien aikojen jälkeen seuraa huonompia. Se on varsin tavanomaista, Korkman muistutti Huomenta Suomen haastattelussa viime viikolla.

Etlan ennustepäällikkö Pasi Sorjonen arvioi Huomenta Suomessa toissa viikolla, että lamaa ei ole näköpiirissä.

- 1990-luvulla ollut lama oli täysin poikkeuksellinen jopa koko maailman mittakaavassa. Ei voi ajatella, että sellaista tulee uudestaan. Silloin tilannekin oli ihan erilainen. Voi sanoa, että silloin kaikki mahdollinen meni pieleen, nyt ei olla sellaisessa tilanteessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.