Mainos

Asiantuntijat: Macronin vaalivoitto ei katkaissut eurooppalaisen oikeistopopulismin selkää

4:55

EU-myönteisen ja liberaalin keskustalaisehdokkaan Emmanuel Macronin selkeä voitto Ranskan presidentinvaaleissa ei merkitse eurooppalaisen oikeistopopulismin selän katkeamista, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela MTV:n Huomenta Suomessa.

Macronin vastaehdokkaan, laitaoikeistolaisen Kansallinen rintama -puolueen Marine Le Penin kannatus vaalien toisella kierroksella jäi noin 34,2 prosenttiin. 

– Viime aikoina on nähty toiveita, että tämä vuosi olisi jotenkin merkityksellinen populismin läpimurron kannalta. Ranskassa, Hollannissa tai myös Itävallan presidentinvaaleissa oikeisto ei ole kuitenkaan päässyt odotettuun suosioon, Jokela sanoo.

– Notkahduksesta puhuisin enemmän, en niinkään selän taittumisesta tai katkeamisesta.

Yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkostosta arvioi, että oikeistopopulistien läpimurron sijaan Euroopassa on meneillään suurempi puoluekentän uudelleenjärjestäytyminen.

– Macronin En Marche –puolue on osa liikettä, jossa suuret perinteiset, erityisesti sosiaalidemokraattiset puolueet menettävät kannatustaan ja laidoilta nousee uusia voimia, kuten Macronin puolue tai vasemmistolaisen Jean-Luc Mélenchonin puolue.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.