Asiantuntijat kertovat, mikä ehkäisymenetelmä sopii sinulle parhaiten

Pohditko ehkäisyn aloittamista vai oletko tyytymätön nykyiseen? Hormonaalista ehkäisymenetelmää valitessa on monta asiaa otettava huomioon. Asiantuntijat kertovat, miten he valitsevat juuri sinulle sopivan menetelmän.

Hormonaalista ehkäisymenetelmää pohtiessa, tulee aina kääntyä lääkärin puoleen. Menetelmä valitaan tapauskohtaisesti ja huomioon otetaan naisen toiveet ja mahdolliset vasta-aiheet kuten sairaudet.

Tutkimushoitaja ja kätilö Mari Päiväniemi Väestöliitosta kertoo, että asiakkaat haastatellaan aina huolellisesti, jotta kartoitetaan mahdolliset riskitekijät.

– Hoitaja konsultoi herkästi lääkäriä jos esimerkiksi verenpaine tai BMI on korkea. Vaikka pillereiden aloittaminen on arkipäiväistä, ei siinä ole yhtä oikeaa tapaa hoitaa rutiininomaisesti jokaista asiakasta. Asiakkaan yksilöllinen tilanne on aina huomioitava, Päiväniemi huomauttaa.

Yksilöllinen valinta

Suomen suosituimmat hormonaaliset ehkäisymenetelmät järjestyksessä ovat ehkäisypilleri, kierukka ja ehkäisyrengas.

HYKSin dosentti Mervi Halttunen-Nieminen kertoo, että suomalaisilla naisilla on paljon informaatiota ehkäisystä ja siitä keskustellaan avoimesti ystävien kanssa.

– Monesti asiakkaalla on toive jostain tietystä pillerimerkistä, jota he haluavat kokeilla ystävän suosituksesta.

Oikean ehkäisyvalmisteen valintaan vaikuttavat kuitenkin muutkin asiat kuin omat ystävän mielipide. Lääkäri ottaa aina huomioon sen elääkö asiakas vakituisessa parisuhteessa, onko lapsia vai onko toiveena hankkia niitä lähitulevaisuudessa. Myös jotkin sairaudet ovat vasta-aiheena ehkäisyvalmisteille.

Yhdistelmäehkäisyvalmisteet

Yhdistelmäehkäisyvalmisteita ovat yhdistelmäehkäisypillerit ja ehkäisyrengas. Molemmat sisältävät, sekä estrogeeniä että keltarauhashormonia, progestiinia.

– Jos asiakas sairastaa aurallista migreeniä, hänelle ei voi määrätä yhdistelmäehkäisyä, mutta minipillerit tai kierukan kylläkin, sillä ne sisältävät pelkkää keltarauhashormonia, huomauttaa Bayerin asiantuntijalääkäri Leena Väisälä. Muita vasta-aiheita yhdistelmäehkäisylle on laskimo- tai valtimoveritulppa, diabetes, verenpainetauti ja aktiiviset maksasairaudet.

Jos pohdit pillereiden ja renkaan välillä, voi rengas olla parempi vaihtoehto jos olet huonomuistinen. Erona pillereihin on se, että ehkäisyrengas asetetaan emättimeen kolmeksi viikoksi kerrallaan, jonka jälkeen pidetään viikon tauko.

Yhdistelmäehkäisyvalmiste voi olla myös sinun valintasi jos kärsit kovista kuukautiskivuista, epäsäännöllisistä kuukautisista tai haluat siirtää kuukautisia.

Vähän hormoneja

Pelkästään keltarauhashormonia sisältäviä ehkäisyvalmisteita ovat minipillerit, kierukka ja ehkäisykapselit. Tällaiset valmisteet sopivat niille, jotka eivät jostain syystä voi käyttää yhdistelmäehkäisyvalmisteita tai haluavat pitkäaikaisen ehkäisyn.

– On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että pelkästään keltarauhashormonia sisältävissä valmisteissa sivuvaikutuksena on usein tiputteluvuoto, jolloin käyttömukavuus on kyseenalainen, Leena Väisälä kertoo.

Kierukka tai ehkäisykapseli ei ole kuitenkaan ensimmäinen vaihtoehto nuorelle synnyttämättömälle naiselle. Ihon alle asetettavassa ehkäisykapselissa teho säilyy 3-5 vuotta ja kierukka vaihdetaan viiden vuoden välein. Tyypillinen kierukan tai ehkäisykapselin käyttäjä on synnyttänyt, pitkäaikaisessa parisuhteessa elävä, joka haluaa pitkäaikaisen ehkäisyn.

– Kierukan ja ehkäisykapselin ehkäisytehoissa ei ole eroja. Nainen voi itse valita kumman hän haluaa. Hormonikierukka on kuitenkin siitä parempi, että se niukentaa kuukautisvuotoa, Mervi Halttunen-Nieminen huomauttaa.

Kansainvälistä ehkäisypäivää vietetään 26. syyskuuta

MTV3/Helmi/Jenni Reikko

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat