Mainos

Asiantuntijat: Arhinmäki oli populisti, mutta moottoriturpa-Niinistö nappasi puheenvuoroja

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen ja vihreiden Ville Niinistön Kaksintaistelu oli kahden samanmielisen vaaliväittely. Asiantuntijoidenkin mielipiteet paremmin pärjänneestä jakaantuivat. 

MTV Uutisten pitkäaikaisen politiikan toimittajan Matti Maunun mielestä Arhinmäki pärjäsi MTV Uutisten vaaliväittelyssä paremmin.

Kreikan uudesta tukipaketista:

Niinistön mukaan sitä voi harkita, Arhinmäen mukaan tuki riippuu ehdoista. 

-Arhinmäestä on tullut aika taitava esiintyjä ja hän oli paljon populistisempi. Arhinmäen populisminsa tuli esiin esimerkiksi keskusteltaessa talouspolitiikasta. Vasemmistoliitostahan on tullut elvytysuskovainen puolue. Arhinmäki haluaisi elvyttää muutamalla miljardilla eurolla, jotka sitten hänen mukaansa tasoittuvat kahdessa kolmessa vuodessa valtion kassaan. Tämä on utopistinen näkymä ja Arhinmäki ottaa populismissaan aikamoisen riski, Maunu sanoo ja viittaa Suomen Pankin ennusteisiin, joiden mukaan tulevien vuosien kasvu on prosentin luokkaa.

- Ville Niinistöllä on moottoriturpa-vika. Eli sanojen tulvasta ei erota ydinasiaa, Maunu toteaa.

Turvallisuuspoliittinen keskustelu oli Maunun mukaan hyvä ja valaiseva katsojille. 

- Vasemmistoliitolle ei kelpaa turvallisuuspolitiikassa oikein mikään, ei Nato, ei eurooppalainen puolustus, paitsi yhteistyö Ruotsin kanssa, ei puolustusvoimain määrärahojen korotuskaan. Arhinmäki myönsikin lopulta olevansa samaa mieltä eduskuntaryhmänsä puheenjohtajan Annika Lapintien kanssa, että Venäjää ei saa ärsyttää. Niinistö puolestaan puolusti eurooppalaisia arvoja ja solidaarisuutta, Maunu totesi.

Vasemmistoliiton ja vihreiden suhtautumista Kreikan mahdolliseen kolmanteen tukipakettiin Matti Maunu ihmetteli.

- Kumpikaan puoluejohtajista ei sanonut ei tukipaketille. Niinistön mukaan sitä voi harkita, Arhinmäen mukaan tuki riippuu ehdoista. Suurimmat puolueet eivät halua antaa perussuomalaisille Kreikasta valttikorttia, mutta nämä veljekset harkitsisivat. Sen ilmoittaminen voi olla realismia, mutta näin vaalien alla ei ole kovin kansaa menevää, Maunu ihmetteli.

Arhinmäki kuvasi vihreitä keskustalaiseksi urbaanipuolueeksi ja Niinistö vasemmistoliittoa valtiouskoiseksi puolueeksi.

Maunun mukaan puoluejohtajien määritelmät toistensa puolueista osuvat nappiin. Arhinmäki kuvasi vihreitä keskustalaiseksi urbaanipuolueeksi ja Niinistö vasemmistoliittoa valtiouskoiseksi puolueeksi.

"Niinistö oli rennompi"

MTV Uutisten politiikan toimittajan Mari Haaviston mielestä Kaksintaistelu oli tasaväkistä, mutta Niinistö otti selkeästi puheenvuoroja aktiivisemmin.

- Niinistö sai tuotua omia kantojaan esille ilmasto- ja ympäristäasioista sekä kehitysyhteistyöstä. Arhinmäelle juontajien piti sanoa, että nyt on sinun vuorosi. Toisaalta Arhinmäki kritisoi kokoomusta, ei niinkään alleviivannut oman puolueensa tavoitteita, Haavisto kertoo.

Haaviston mielestä Niinistö oli myös rennompi ja heitti vitsejä vaaliväittelyn toiselle vetäjälle, Timo Haapalalle muun muassa kommentin, että tämä käy jakamaan hallituspaikkoja jo ennen vaaleja.

Keskustelua Venäjästä ja turvallisuuspolitiikasta mielenkiintoisena ja antoisana piti myös Mari Haavisto.

- Siinä Arhinmäki oli vahvoilla, koska hän sanoi vahvasti omia kantojaan, sanoi selkeästi ei EU-armeijalle, ja piti puolustusministeri Carl Haglundin puheita erikoisina.

55:00

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja