Asiantuntijan mukaan Riikka Purran perussuomalaisilla on ongelma: "Omien äänestäjien pitäminen tyytyväisenä ei riitä"

Onko kansalaisilla luottamusta hallitukseen? 9:31
Katso videolta, mihin tutkija kiinnitti huomiota MTV:n kyselyn tuloksissa

Yhteiskuntatieteiden tohtorin ja E2 Tutkimuksen johtajan Juho Rahkosen mukaan Riikka Purra ei voi enää valtiovarainministerinä tyytyä siihen, että hän on omiensa suosiossa. 

MTV Uutisten kyselyn mukaan 47 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että valtiovarainministeri Riikka Purran pitäisi erota. Politiikan asiantuntijan Juho Rahkosen mukaan Riikka Purra henkilönä herättää ihmisissä paljon vastustusta.

Perusongelma on tämä: Purralla on paljon äänestäjiä ja kannattajia, hän sai neljänneksi suurimman äänipotin kautta aikojen. Aikaisemmin riitti, että Purra kelpaa omille äänestäjilleen, muiden mielipiteistä viis. Nyt kun hän on tässä asemassa, varapääministerinä, niin pitäisi kelvata muillekin ja olla enemmän koko kansan poliitikko, Rahkonen sanoo. 

Rahkonen pohtii, ymmärretäänkö Perussuomalaisissa sitä, että tilanne on muuttunut vaaleja edeltävästä ajasta eikä omien äänestäjien pitäminen tyytyväisenä enää riitä. 


Tutkijayhteisössä ei uskota hallituksen pysyvän koossa

Vain alle neljännes MTV:n kyselyyn vastanneista uskoo, että Petteri Orpon hallitus pysyy koossa hallituskauden loppuun. Rahkosen mukaan myös tutkijayhteisössä uskotaan, että hallitus hajoaa ennen seuraavia vaaleja. 

Harva tutkijakollega on uskaltanut veikata muuta, kuin että hallitus hajoaa ennenaikaisesti, Rahkonen sanoo. 

Ajankohdasta on sen sijaan erilaisia arvioita. Osa tutkijoista arvioi hallituksen hajoavan jo tulevana syksynä, osa myöhemmin hallituskauden aikana. Rahkonen huomauttaa, että Suomessa harva hallitus on säilynyt kasassa koko hallituskauden. 

Se on pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että hallitus hajoaa ennenaikaisesti, hän totea. 

Rahkosen mukaan MTV:n kyselyn tulokset eivät kuitenkaan ole hallituksen näkökulmasta aivan onnettomia, sillä suurin osa suomalaisista haluaa hallituksen edelleen jatkavan. 

Lue myös:

    Uusimmat