Asiantuntijan lomavinkki: Vieraile näissä kotimuseoissa

Minne kannattaa lähimatkailla? 25:11

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut matkailutoimittaja ja -kirjailija Hannu Tuominen vinkkasi neljä suomalaista kotimuseota, joihin kannattaa suunnata kesälomamatkalla.

Kotimuseoita kartoittanut Hannu Tuominen kertoo vierailleensa jo 300 suomalaisessa kotimuseossa. Yhteensä kotimuseoita Suomesta löytyy noin 1000.

– Se paikka oli aivan kerta kaikkiaan ällistyttävä. En ole missään muualla nähnyt yhtä samanlaista vastaavaa paikkaa, Tuominen sanoi lähetyksessä.

Kaarteen kotimuseosta löytyy uudelleenrakennettuna talvi- ja jatkosodan tilanteita ja paikkoja. Museon omistajan omakotitalon alakerrasta löytyy niin juoksuhauta, kanttiini, korsu, pommisuoja kuin kenttäsairaalakin.

Eläkkeelle jääneen sairaanhoitajan keräämä museokokoelma löytyy Tammisaaren aluesairaalan alakerrasta. Esineitä ei ole näytteillä vain vitriineissä, vaan tilaan on lavastettu koko sairaalan kirjo: vastaanottohuone, sosiaalihoitajan ja lääkärin huoneet, puutarha, synnytysosasto ja leikkaussali.

Nostalgiamuseo, Marttila

Jos normaalissa museossa on noin 5000-6000 esinettä, löytyy Nostalgiamuseosta esineitä 25 000 esinettä. Nostalgiamuseoon on koottu koko ihmiselämä ja sinne on siirretty kokonaisina kaksi kauppaa ja apteekki.

Kivityömuseo löytyy vanhasta kivinavetasta punaisesta graniitistaan tunnetulta Vehmaalta. Museon erikoisuutena ovat niin sanotut Hitlerin kivet, joita natsi-Saksan johtaja tilasi Suomesta voitonrakennustaan varten.

Mistä kotimuseoista löytää lisää tietoa? Kuinka Tuominen päätyi keräämään tietoa kotimuseoista? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat