Asiantuntijan ensiarvio Putinin ja Bidenin huippukokouksesta: "Ennustettavuutta ehkä saadaan, mutta kukaan ei voi tietää Putinista"

Paransiko tapaaminen suurvaltojen presidenttien välejä? 2:30
Katso video: Paransiko tapaaminen suurvaltojen presidenttien välejä? Näin kommentoi asiantuntija Risto E.J. Penttilä.

Asiantuntijan arvion mukaan sekä Venäjä että Yhdysvallat saivat Geneven huippukokouksesta jotain.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin Geneven huippukokous päättyi hieman ennakoitua aiemmin.

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä arvioi tuoreeltaan, että molemmat saivat kokouksesta jotakin.

– Arvioin, että Venäjä sai mitä halusi, eli tunnustuksen omasta suurvalta-asemastaan. Tämä oli Venäjälle erittäin tärkeää.

– Yhdysvallat haluaa rauhoittaa Venäjän rintaman, jotta voi keskittyä Kiinaan. Onnistuuko se kokouksella, jää nähtäväksi, eli Yhdysvallat otti riskin. Uskon, että se kannatti, sillä ennustettavuutta ehkä saadaan, mutta kukaan ei voi tietää Putinista, Penttilä kertoi Seitsemän uutisissa.

Ensitietojen mukaan ilmassa oli pienoista liennytystä, sillä maiden suurlähettiläät ovat palaamassa takaisin paikoillensa. Penttilän mukaan kumpikaan maista ei todellisuudessa edes halua läpimurtoa suhteissa.

– Halutaan vain, että suhde saadaan hoidettua. Erityisesti Yhdysvallat haluaa, että suhteet ovat ennustettavat. Venäjä haluaa, että sitä kohdellaan suurvaltana.

– Näyttää, että molemmat saivat jotain, Penttilä tiivisti.

Lue myös:

    Uusimmat