Mainos

Asiantuntijalta synkkä arvio junaliikennettä sekoittaneen tietotekniikkavian jäljiltä

1:51

Tietojärjestelmäviat ja tietojärjestelmiin liittyvät ongelmat eivät tule vähenemään, arvioi tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner. Hänen mukaansa on vain ajan kysymys, milloin jotain vaarallisempaa tapahtuu. 

Hän kertoo, että maailman digitalisoituessa ja etäohjauksen kasvaessa it-järjestelmät ovat aina vain monimutkaisempia. Sen lisäksi niitä tehdään koko ajan kiireellisemmin ja huonommalla laadulla.

– Mitä monimutkaisempi järjestelmä, sitä todennäköisemmin sinne järjestelmään jää jokin porsaanreikä, millä se saadaan haltuun, Manner sanoo. 

Laaja tietotekniikkavika Liikenneviraston järjestelmässä viivästytti tänään junaliikennettä koko maassa. VR:n mukaan uhkana oli, että koko junaliikenne olisi sen takia halvaantunut. Liikenneviraston mukaan on epätodennäköistä, että taustalla olisi ollut jonkinlainen hyökkäys.

Manner toivoo, että vastaavat tapaukset herättelisivät ihmisiä.

– Toivottavasti tämän jälkeen monet firmat tarkastavat järjestelmänsä uudestaan.

Hän kuitenkin arvelee, että vasta kun jotain oikeasti vakavaa tapahtuu, kybermaailma otetaan tosissaan. Hänen mukaansa viranomaisilla ei ole välttämättä tarkkaa tietoa siitä, millaisia tietoturvaongelmia eri järjestelmissä voi olla – viranomaisilla kun on harvoin samaa ammattitaitoa kuin ammattirikollisilla.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.