Asiantuntija: Verotus on Suomessa poliittinen riski

Vaalit ovat vasta keväällä, mutta teemoja syötetään jo päivittäin. Eilen liikkeellä oli kokoomus, tänään Elinkeinoelämän keskusliitto EK. Molemmilla on hampaissa sama teema, verotus. 

– Verot ovat myrkkyä investoinneille, kärjisti vuorineuvos Jorma Eloranta EK:n tiedotustilaisuudessa. Hän toimi EK:n Kasvun manifestin sparrausryhmän puheenjohtajana.

Asia voi kuulostaa kummalliselta, kun kaikista veroista juuri yritysveroa on laskettu. 

– Yritysveroa on laskettu ja yksittäisenä verona se ei ole mikään ongelma tällä hetkellä Suomessa, Eloranta myöntää.

Ensimmäinen veroihin liittyvä ongelma johtuu siitä, että julkisen sektorin osuus on Suomessa jo liki 60 prosenttia bruttokansantuotteesta.

– Verotus on poliittinen riski siksi, että julkinen sektori on niin suuri ja jollain tavalla sen kattamiseksi on kerättävä veroja.

Stubb myöntää tempoilun

Toinen ongelma johtuu poukkoilevasta päätöksenteosta. 

– Tästä on syntynyt vähän tämmöinen epävarmuus siitä, että mitä veroja seuraavaksi korotetaan, tai välillä jotain alennetaan ja toista korotetaan, vuorineuvos Jorma Eloranta toteaa.

– Pitemmällä juoksulla, jota taas investointien kannalta pitää tarkastella, ei ole varmuutta siitä, mikä on verotuksen taso, Eloranta jatkaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb myönsikin eilen, että tällä vaalikaudella veropolitiikka on ollut tempoilevaa, mikä on huono asia. 

Ja jos kokoomus saa tahtonsa läpi ensi vaalikaudella palkkaverot kevenevät kautta linjan ja kulutusverot kiristyvät. 

– Kasvun kannalta vähiten haitallisia veroja ovat kulutus- ja kiinteistöverot, Stubb linjasi. 

Se voi olla myrkkyä pieni- ja keskituloisille, jos kiinteistöveronkorotus nostaa myös vuokria ja vastikkeita.

Lue myös:

    Uusimmat