Asiantuntija vastaa: Toimi näin jos lapsi avun tarpeessa

Eilen paljastuneen 8-vuotiaan tytön järkyttävä surma Helsingissä kirvoitti vilkasta keskustelua lasten oikeuksista Suomessa. Moni varmasti tahollaan miettii myös sitä, miten aivan tavallinen naapuri, sukulainen, päiväkotitäti tai opettaja voi toimia tilanteessa, jossa epäilee, ettei lapsella tai perheellä ole kaikki kunnossa. Mitkä ovat lailliset keinot?

Kuka voi puuttua lapsen tilanteeseen? Milloin? Minne ilmoitetaan?

Mannerheimin lastensuojeluliiton asiantuntijalakimies Suvianna Hakalehto-Wainio, kuka voi ilmoittaa lapsen pahoinvoinnista?

1. Lapsi ja nuori itse ja vanhemmat

– Ensinnäkin lapsi voi aivan itse ilmoittaa oman kunnan sosiaalitoimiston lastensuojeluun, jos hänestä tuntuu, ettei hänestä huolehdita riittävän hyvin tai häntä vaivaa jokin asia. Suomessa ja monessa muussakin maassa on se ongelma, että lapset eivät tiedä tästä oikeudestaan. Siitä pitäisi kertoa lapsille esimerkiksi koulussa. Lapsella on oikeus saada suojelua, kun hän on sen tarpeessa.

– Vanhemmat voivat myös itse hakea apua oman kunnan sosiaalitoimiston lastensuojelusta. Jos vanhemmista tuntuu, että heillä on nyt lastensuojelun tarvetta eli eivät jaksa huolehtia lapsestaan niin kuin pitäisi. Vanhemmatkaan eivät aina tiedä mahdollisuudestaan hakea apua. Heillä on siis ainakin mahdollisuus saada tukea sinne perheeseen.

– Yhteydenotto ei tarkoita lapsen huostaanottamista vaan lastensuojelulla on velvollisuus tarjota erilaisia tukitoimia kuten kotiapua, keskusteluapua, kasvatusapua jne. Huostaanotto on aivan viimeisellä sijalla toimenpiteissä. On huomattava, että Suomen perustuslaissa valtio velvoitetaan tukemaan perheitä niin, että perheet voivat huolehtia lastensa hyvinvoinnista. Tässä kohdin on käytännössä puutteita, kun perheille ei aina ole riittävästi matalan kynnyksen tukea tarjolla kunnissa.

2. Sukulaiset, naapurit, isovanhemmat voivat puuttua lapsen tilanteeseen, jos he epäilevät, ettei lapsen hoito ole kunnossa eli kun huoli lapsesta herää.

– Tässä on hyvin matala kynnys ja jokainen voi sen tehdä kunnan sosiaalitoimiston lastensuojeluun myös ilmoittamatta henkilöllisyyttään. Lain mukaan kenenkään yksityishenkilön ei kuitenkaan ole pakko tehdä ilmoitusta, vaikka ongelmia huomaakin.

– Tällaisessa tapauksessa riittää siis kenen tahansa arvio siitä, että nyt pitäisi selvittää, onko tällä lapsella kaikki hyvin.

– Jokainen voi kysyä neuvoa sosiaalitoimistosta, jos on epätietoinen siitä, onko tietyssä tapauksessa syytä tehdä lastensuojeluilmoitus. Kun kuka tahansa tekee lastensuojeluilmoituksen, lastensuojelulla alkaa velvollisuus lapsen tilanteen selvittämiseen.

3. Eräät viranomaiset kuten koulun henkilökunta, päiväkodin henkilökunta, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunta, poliisi, nuorisotoimi, seurakunta on velvollinen tekemään ilmoituksen.

– Heillä on ilmoitusvelvollisuus eli jos he tehtävässään ovat saaneet tietää lapsesta, jonka hoidon tarve, kehitystä vaarantavat tekijät tai oma käyttäytyminen edellyttävät lastensuojelun tarpeen selvittämistä.

– Heidän on viipymättä ilmoitettava lapsen tilanteesta lastensuojeluviranomaisille kunnan sosiaalitoimistoon.

– Jos ilmoittaja on viranomainen, tämä kerrotaan perheelle.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat