Mainos

Asiantuntija: Teollisuuden sähkön tarvetta liioiteltu

VTT:n professori Mikko Karan mukaan erityisesti metsä- ja metalliteollisuuden energiankulutus kääntyy tulevaisuudessa laskuun, kun tuottamattomimpia ja paljon energiaa kuluttavia tehtaita suljetaan.

Teollisuuden sähkön tarvetta tulevaisuudessa on liioiteltu Suomessa, katsoo professori Mikko Kara Valtion teknillisestä tutkimuskeskuksesta.

Kara arvioi Väli-Suomen sanomalehtien haastattelussa, että vuosikymmeniä jatkunut sähkön kulutuksen kasvu pysähtyy jo lähivuosina. Erityisesti metsä- ja metalliteollisuuden energiankulutus kääntyy laskuun, kun tuottamattomimpia, paljon energiaa kuluttavia tehtaita suljetaan. Karan mukaan näitä tehtaita on paperiteollisuudessa.

Vuonna 1970 Suomessa käytettiin sähköä 22 terawattituntia vuodessa. Viime vuonna lukema oli jo vajaat 85 terawattituntia, eli kulutus on lähes nelinkertaistunut. Kara arvioi kulutuksen rakenteen kuitenkin tulevaisuudessa muuttuvan ja sähkön hinnan nousevan, mikä laittaa teollisuuden miettimään tuotantoaan.

Energiateollisuus on arvioinut, että teollisuus lisäisi sähkönkulutustaan lähes 30 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Kokonaiskulutus olisi tuolloin lähes 110 terawattituntia. Kara ei kuitenkaan usko, että kulutus ylittää 100:aa terawattituntia.

Teollisuus käyttää nyt sähköstä yli puolet, koti- ja maataloudet neljänneksen ja palvelut viidenneksen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.