Mainos

Asiantuntija suhtautuu epäillen Syyrian tulitaukoon

Lähi-Idän asiantuntija ei usko Syyrian hallituksen ja opposition välisen tulitauon kestävän kauaa. Helsingin yliopiston professorin Hannu Juusolan mukaan uusia väkivaltaisuuksia on odotettavissa.

– Suhtaudun tulitaukoon aika pessimistisesti. Tänään on varsinainen ensimmäinen koitos, miten tauko kestää. Kaduille tulee varmaan laajoja mielenosoituksia, joihin hallitus on vastannut aina kovalla voimankäytöllä. On vaikea kuvitella, ettei se toistuisi myös tänään, Juusola sanoi MTV3:n Huomenta Suomessa.

Syyriassa kummatkin osapuolet ovat kuitenkin vakuuttaneet olevansa täysillä tulitauon takana.

Syyrian vapaan armeijan edustajan mukaan ryhmä tukee tulitaukoa sataprosenttisesti, eikä se aio provosoitua, vaikka hallitus rikkookin sitä.

Myös hallitus vakuutti noudattavansa tulitaukoa. Hallituksen edustajan mukaan aseet pysyvät vaiti, jos kapinalliset eivät hyökkää hallituksen joukkoja vastaan.

Pelottelua muille maille

Turkissa Syyrian rajalla pakolaisia kohtaan on kuitenkin ammuttu ennen tulitaukoa.

– Tämä on ollut Syyrian hallituksen joukkojen pelottelua naapurimaille, ettei Syyrian sisäisiin konflikteihin kannata puuttua. Se on ollut uhittelua, että tarpeen vaatiessa konfliktit leviävät muihin maihin, Juusola toteaa.

Jos tulitauko kuitenkin kestää, lähetetään Syyriaan todennäköisesti YK:n tarkkailijoita. YK:n turvallisuusneuvoston odotetaankin tänään käsittelevän tarkkailijaryhmän lähettämistä Syyriaan. Ryhmän tehtävänä on tarkkailla eilen alkaneen tulitauon pitämistä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltojen laatimassa päätöslauselmaehdotuksessa ryhmä koostuisi enimmillään 30 aseistautumattomasta tarkkailijasta. Heillä tulisi olla vapaa liikkumisoikeus ympäri Syyriaa.

Suomeen syyrialaisia?

YK:n mukaan noin miljoona syyrialaista on humanitaarisen avun tarpeessa.

Suomen maahanmuuttoviraston tutkijan Arno Tannerin mukaan myös Suomen pitäisi pystyä ennakoimaan paremmin konfliktien aihettumia muuttoliikeitä.

Tutkija Arno Tannerarvioi, että Suomeen tulevat pakolaisvirrat moninkertaistuvat kriisien lisääntyessä.

(MTV3)

Katso professori Hannu Juusolan haastattelu: (Huomenta Suomi 13.3.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.