Asiantuntija nuorten nettikäyttäytymisestä: Kieltäminen voi innostaa kapinoimaan

Sosiaalinen media on parhaimmillaan mahtava väylä itseilmaisulle. Liika avoimuus voi kuitenkin olla netissä haitaksi, asiantuntija varoittaa.

Sosiaalinen media mahdollistaa blogeineen ja yhteisöpalveluineen mahtavan väylän ilmaista itseään. Nähdyksi tulemisen tarve on erityisen tärkeää kasvavalle nuorelle, joka peilaa myös netissä itseään muihin ja miettii, minkälaiseksi ihmiseksi on kasvamassa.

– Nuorten on tärkeää saada tulla kohdatuksi omana itsenään, ilman rooleja, Turun Tyttöjen Talon johtaja Heljä Pitkänen muistuttaa.

Netissä, jossa palaute perustuu monesti esimerkiksi ulkonäön kommentoinnin varaan, aito kohtaaminen voi kuitenkin olla vaikeaa.

– Netissä myös raja siitä, mitä voi kertoa julkisesti, hämärtyy, Pitkänen sanoo.

Aikuisilla, vanhemmilla tai nuorten parissa työskentelevillä, on vastuu seurata nuorten netin käyttöä. Jos nuoren käytös huolestuttaa, positiivisessa hengessä keskusteleminen toimii negatiivista palautetta paremmin.

– Pelkkä "ei" voi innostaa nuorta kapinoimaan vanhempaa vastaan. Nuorelta voi esimerkiksi kysyä, haluaako hän laittaa tietynlaista kuvaa esille. Itse olen pitänyt hyvänä ohjenuorana sitä, että julkaistavan kuvan täytyy olla sellainen, jonka voisi näyttää toiselle myös kasvotusten, Pitkänen sanoo.

Poista surutta kiusanhenki kavereistasi

Turun Tyttöjen Talossa on kaksi yleistä tietokonetta, joita asiakkaat saavat käyttää vapaasti. Ohjaajat kysäisevät silloin tällöin, millä sivuilla nuoret käyvät. Samalla esimerkiksi liian avoimeen nettikäyttäytymiseen voidaan puuttua.

– Itse olen kiinnittänyt huomiota sinänsä tosi kivoihin videoblogeihin, joita tytöt julkaisevat Youtubessa. Videoissa paljastetaan joskus liian selkeästi, missä tyttö asuu. Netissä olisi kuitenkin tärkeää, ettei kerro liian selkeästi henkilötietojaan, Pitkänen muistuttaa.

Nettimaailma muuttuu niin nopeasti, että harva vanhempi pysyy mukana siinä, millä sivuilla nuoret viettävät aikaa. Pitkänen rohkaisee vanhempia ottamaan selvää, missä nuoret surffaavat ja hankkimaan tietoa nettikäyttäytymisestä vaikkapa Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilta.

Netissä tapahtuvaa kiusaamista vastaan kampanjoidaan jo eri yhteisöpalvelimissa, mutta nuoret voivat itsekin puuttua epämiellyttävään kohteluun.

– Esimerkiksi Facebookissa voi päättää, kenen kanssa haluaa olla kaveri. Huonoa käytöstä ei tarvitse sietää, Pitkänen muistuttaa.

Arvosta nuorta oman itsenä

Pitkänen muistuttaa, että netti on varoituksista huolimatta täynnä upeita asioita. Se mahdollistaa yhteydenpidon samassa elämäntilanteessa oleville, tarjoaa seuraa yksinäisille ja vastauksia nuorten elämää askarruttaviin kysymyksiin. Nettiterveydenhoitajalta tai -poliisilta uskalletaan kysyä sellaistakin, mikä ujostuttaisi tosielämässä.

Netti ei voi kuitenkaan jäädä ainoaksi paikaksi, jossa nuori kokee tulevansa nähdyksi. Vanhempien roolia kotona ei voi koskaan väheksyä, Pitkänen muistuttaa.

– Huomioi, ole kiinnostunut nuoren asioista ja anna hänelle aikaa. Nuorille tulisi antaa arvostusta omana itsenään. Nuoret haluavat tulla kohdatuksi yksilöinä, Pitkänen muistuttaa.

Lue myös:

AVA/Maarit Rasi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat