Asiantuntija neuvoo: Näin häädät karmeat tuholaiset kodistasi

Rentokil Tuholaistorjunnan tekninen päällikkö Jouni Siltala kertoi MTV3.fi/Koti -osiolle parhaat vinkit tuholaisten häätöön kotoa ja pihapiiristä.

Muurahaiset voivat kiivetä kerrostalon seinää tai rakenteita pitkin jopa ylempiin kerroksiin asti. Ne levittävät mennessään muille muurahaisille hajumerkkejä, joita seuraamalla muutkin yksilöt pääsevät ruoka-apajille.

– Ensiarvoisen tärkeää muurahaisten hävittämisessä on löytää niiden reitin alku. Jos muurahaisia tulee selvästi ulkoa sisälle, tulee niiden sisäänpääsyaukko tukkia ja myrkyttää, Siltala kertoo.

Muurahaisia vastaan voi kamppailla ainakin marketeista ostettavilla muurahaisansoilla ja -ruiskutteilla. Muurahaisansat kannattaa kuitenkin unohtaa, jos yksilöitä on selvästi enemmän.

Kaikista otollisin ajankohta muurahaisten hävittämiseen on Siltasen mukaan niiden pesimisaikana kesällä, jolloin yhdyskunta kasvaa ja pesä on helpommin löydettävissä.

Pienten kiusankappaleiden vierailuja voi ennaltaehkäistä jättämällä kukkapenkin ja talon seinän väliin pienen tilan. Muurahaiset viihtyvät istutuksissa, sillä ne syövät kirvoja, joita kukkapenkeissä on usein.

– Kodin välittömän ympäristön voi eristää vaikkapa pienellä kivikolla, jolloin muurahaisten kiipeäminen seinille ja rakenteisiin on hankalampaa. Jos istutuksia tai muuta kasvustoa kuitenkin on, kannattaa pitää se seinän kohdalta melko lyhyenä, Siltala sanoo.

Myyrät pois värinällä

Puutarhassa vilistävät myyrät saa Siltalan mukaan häädettyä useilla keinoilla.

– Myyrien koloissa oleviin painaumiin voi laittaa myyräkarkotetta, joka häätää myyrät vahingoittamatta niitä. Pitää kuitenkin olla tarkkana, ettei ala hävittämään maamyyrää, sillä se on Suomessa rauhoitettu, Siltala kertoo.

Muita myyrienkarkotuskeinoja ovat suuremmissa marketeissa ja puutarhaliikkeissä myytävät loukut sekä aurinkopaneeleilla toimivat väristimet. Väristimen voi laittaa myyrän koloon, ja maan värinä luultavasti säikäyttää myyrät tiehensä. Erittäin tiivisrakenteiseen maahan väristimet eivät kuitenkaan sovellu.

Siltala muistuttaa, että kaikista varotoimista ja karkotustavoista huolimatta ihminen ei voi välttämättä estää tuholaisten saapumista. Esimerkiksi metsän lähellä asuvat ihmiset voivat saada myyristä pitkäkestoisen riesan.

– Kaikkia tuholaisten liikkeitä ei voi ennakoida. Vaikka tilanne olisi nyt hyvä, se voi muuttua parissakin kuukaudessa radikaalisti, Siltala lopettaa.

MTV3/Paula Koski

Lue myös:

    Uusimmat