Asiantuntija: Nämä tuholaiset kiusaavat sinua tänä kesänä

Kesän korvalla pihoille ja asuinrakennuksiin saapuu useita kutsumattomia vieraita. MTV3:n Koti-osio selvitti kesän ja kevään tuholaistilanteen.

Kun lumet ovat sulaneet ja ilma lämmin, heräävät tuholaiseläimet taas uuteen kesään. Eniten tuholaiskantaa on Suomen eteläisimmissä osissa, ja esimerkiksi rottia ei tavata Napapiirin jälkeen ollenkaan.

Erilaiset jyrsijät, kuten rotat, myyrät ja hiiret ottavat ilman lämmetessä suunnakseen puutarhan. Kylminä päivinä tuholaiset saattavat eksyä jopa kodin sisätiloihin. Erityisesti pihapiiristä voi tavata vesi- ja peltomyyriä sekä rottia.

– Suomen rottakanta on tällä hetkellä normaali. Suuria rottamääriä ei ole tavattu Suomessa pariin vuoteen, mutta näihin asioihin vaikuttavat hyvin paljon talvien lämpötilat ja olosuhteet, Rentokil Tuholaistorjunnan tekninen päällikkö Jouni Siltala kertoo.

Kiusalliset muurahaiset ovat hereillä

Lämmennyt maaperä herättää myös muurahaiset. Muurahaisten reitti voi kulkea helposti maasta asuintalon rakenteisiin, jolloin harmilliset vieraat pääsevät livahtamaan helposti sisään. Siltala kertoo, että kylmempinä päivinä muurahaisten kulku kotiin on riskialttiimpaa.

– Jos ilma on kylmä, muurahaiset hakeutuvat lämpöä kohti, toisin sanoen asuintalon sisälle. Muurahaiset ovat sinänsä harmittomia, mutta ne saattavat suunnata joukolla esimerkiksi vartioimattomiin mehumukeihin, Siltala sanoo.

Yli 19 000 hyönteislajia

Monet lähettävät huolestuneina Rentokilille kuvia erilaisista kuoriaisista. Kuoriaisia ilmestyy keväällä ja kesällä puutarhoihin, ja esimerkiksi saappaan mukana voi hyönteisen viedä helposti sisään kotiin. Siivekkäät osaavat myös lentää oma-aloitteisesti sisään avoinna olevista ovista ja ikkunoista.

Siltala kertoo, että Suomessa on kesällä yli 19 000 erilaista hyönteislajia. Määrää ei kuitenkaan pidä säikähtää, sillä haitallisia hyönteisistä on vain murto-osa.

– Vaikka kuoriaisia ja muita hyönteisiä on paljon, suurin osa niistä on silti vaarattomia. Monikaan kuoriainen ei loppujen lopuksi aiheuta esteettisen haitan lisäksi muuta tuhoa, Siltala sanoo.

MTV3/Paula Koski

Lue myös:

    Uusimmat