Asiantuntija: Näin säästät sähköä jouluna tehokkaasti

Vattenfallin energia-asiantuntija Airi Laakkonen kertoo, miten säästyä suuremmalta sähkölaskulta joulunakin.

Joulun tekemää piikkiä sähkönkulutukseen pelätään usein jo pitkin syksyä - eikä syyttä, sillä monet jouluun perinteisesti kuuluvat asiat syövät yllättävän paljon sähköä. Energiankulutuksen kovimman kolmikon muodostavat tutut ällät: löylyt, lamput ja laatikot. Energia-asiantuntijan vinkeillä kolmikko pysyy aisoissa eikä joulutunnelmasta tarvitse tinkiä.

Lamput

Jouluvalot ovat oleellinen osa joulutunnelmaa etenkin Suomen pimeässä talvessa, eikä niistä tarvitse eikä kannatakaan luopua pienemmän sähkönkulutuksen toivossa.

– Nykyään on paljon erilaisia mahdollisuuksia valita energiatehokkaita jouluvaloja eli led-lamppuja ja –valosarjoja. Niiden energiankulutus on vain murto-osa verrattuna esimerkiksi hehkulampputyyppisiin kuusenkynttilöihin, Laakkonen kertoo.

Jouluvaloihin pätevät samat energiansäästövinkit kuin tavalliseen ulkovalaistukseen: kun käytössä on ajastin tai hämäräkytkin, valot eivät loimota pihalla turhaan.

– Eihän kukaan katsele valoja yöllä, joten ne voi hyvin sammuttaa nukkumaan mennessä ja laittaa päälle taas aamulla.

Laatikot

Aika moni aloittaa joululaatikoiden ja muiden ruokien tekemisen jo hyvissä ajoin, jotta juuri joulun alla ei tarvitse huhkia keittiössä yötä myöten. Se säästää tietysti omia hermoja, mutta miten on energiansäästön laita?

– Ajoissa aloittamisessa on paljon hyviä puolia energiansäästön kannalta, eikä hermojen säästämistäkään kannata vähätellä. Toki pitää muistaa, ettei ruokia ole järkevää säilyttää pakastimessa kuukausitolkulla, sillä ruoan maku voi kärsiä siitä.

Kun ruokaa tehdään sarjassa ja lieden jälkilämpöä hyödyntäen, energiankulutukseen ei tule järjetöntä piikkiä. Pakastetut ruoat kannattaa laittaa sulamaan jääkaappiin, jolloin ne samalla kylmentävät jääkaappia ilman ylimääräistä kulutusta.

– Ennen pakastamista ruoat pitää tietysti muistaa jäähdyttää kunnolla esimerkiksi pihalla tai parvekkeella. Jos ruoat laitetaan pakastimeen lämpiminä, pakastin joutuu tekemään todella paljon töitä saadakseen ne jäätymään, Airi Laakkonen muistuttaa.

Löylyt

Saunominen kuuluu jouluun yhtä olennaisesti kuin joulukuusi. Sähkösaunan kiuas on kuitenkin kodin suuritehoisin sähkölaite, joten myös joululöylyissä on syytä pitää järki kädessä.

– Sauna ei odota kylpijöitä joulunakaan eikä kiuasta kannata säätää liian kuumaksi. Hyviin löylyihin ei tarvita sataa lämpöastetta, vaan 70–80 astetta riittää hyvin. Ja tietenkin kiuas pitää muistaa laittaa pois päältä, kun saunominen lopetetaan, energia-asiantuntija Airi Laakkonen sanoo.

Sama jouluresepti vuodesta toiseen helpottaa kiirettä

– Olen jo monena vuotena tehnyt hyvissä ajoin tarkan suunnitelman siitä, mitä kaikkea jouluksi pitää tehdä, kokata, ostaa ja niin edelleen. Listassa ovat niin jouluruokareseptit kuin siivoushommatkin mankeloinnista vessanpesuun, ja kun joku asia on hoidettu, sen voi ruksata yli, Laakkonen kertoo.

Joulujärjestelyt ja joulupöydän menu ovat joka vuosi pitkälti samanlaisia, joten sama suunnitelmapohja toimii päivitettynä vuodesta toiseen. Aikaisemmista vuosista voi myös oppia.

– Etenkin ruokia suunnitellessa kannattaa miettiä, jäikö edellisenä jouluna jotain ruokaa paljon syömättä, loppuiko jokin kesken tai kaivataanko pöydän antimiin vaihtelua.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat