Mainos

Asiantuntija meteoriräjähdyksestä: Loukkaantuneiden määrä poikkeuksellisen suuri

Suomalaisasiantuntijan mukaan Venäjän meteoriräjähdys oli harvinainen muttei tavaton tapahtuma.

Helsingin yliopiston ja geodeettisen laitoksen tähtitieteen professorin Karri Muinosen mukaan harvinaista on, että meteori osui asutulle alueelle ja aiheutti paljon loukkaantumisia. Loukkaantuneiden määrä on noussut jo yli 900:aan.

Muinonen muistuttaa, että Venäjän meteoriräjähdyksen aiheuttamat loukkaantumiset ja aineelliset tuhot johtuivat pääosin räjähdystä seuranneesta paineaallosta, joka rikkoi ikkunoita Uralin alueella. Räjähdyksestä seuranneen kivisateen ei uskota aiheuttaneen juurikaan vahinkoja.

Professorin mukaan Maan ilmakehä suojaa planeettaamme pieniltä törmääjiltä.

– Pienen kokonsa vuoksi kappale ei ole päässyt ilmakehän läpi, mutta räjähtäessään meteorista on tullut pieniä palasia maanpinnalle.

Muinosen mukaan ilmiö ei ole kovinkaan poikkeuksellinen. Hän korostaa, että ilmakehässä tapahtuu vastaavanlaisia räjähdyksiä vuosittain lukuisia, joita ihmiset eivät vain havaitse.

– Maapallon ilmakehään lasketaan osuvan vuosittain yhden Hiroshiman pommin verran räjähdysenergiaa asteroidien ja meteorien toimesta. Tässä Venäjän-tapauksessa kyseessä on ollut vain hieman isompi kappale, josta on sitten tullut meteoriitteja ihan maan pinnalle saakka.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.