Asiantuntija: Lastensuojelu yhteiskunnan suurin ihmisoikeusongelma

Lastensuojelun asiantuntijan mukaan Suomessa on liikaa huostaanotettuja lapsia.

Varatuomari Leeni Ikonen uskoo huostaanotettujen määrän putoavan murto-osaan, jos lastensuojelu toimisi lakien ja ihmisoikeussopimusten mukaisesti. Hänen mukaansa kriisitilanteissa perheet jäävät usein heitteille eivätkä ne saa ajoissa tukea.

– Lastensuojeluasia on suomalaisen yhteiskunnan suurin ihmisoikeusongelma. Myös kansalaisella pitäisi olla jonkinlaista suojaa, mutta sitä ei ole. Viranomaisten valtaa on korotettu, parikymmentä vuotta lasten oikeuksia puolustanut Ikonen sanoo. Hän on vastikään kirjoittanut kirjan, jossa hän arvostelee nykyistä lastensuojelua.

Myös Lastensuojelun Keskusliiton ohjelmajohtaja Hanna Heinonen näkee ongelmia lastensuojelussa. Hänen mukaansa toimintakäytännöt esimerkiksi lasten huostaanotoissa vaihtelevat alueittain.

– Lastensuojeluun ohjautuu edelleen lapsia, joita toivoisi voitavan auttaa varhaisemmassa vaiheessa tai muilla kuin lastensuojelun tarjoamilla palveluilla, hän toteaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa oli toissa vuonna huostaanotettuna noin 10 000 lasta. Etenkin kiireellisten sijoitusten määrä on kasvanut.


Lue myös:

    Uusimmat