Asiantuntija lähetyksessä: Suomen vanhainkodeissa ravinnonsaanti jää heikoksi

Ravitsemusasiantuntija Merja Suominen perehtyi Studio55.fi-lähetyksessä vitamiinien merkitykseen päivittäisessä ruokavaliossa. Suomisen mukaan ravitsemusasiantuntemuksessa esiintyy puutteita.

Iäkäs ihminen tarvitsisi noin 80 gammaa proteiinia päivässä, mutta ravitsemusasiantuntija Merja Suomisen mukaan on hyvin normaalia, että tämä saa vain 50 grammaa proteiinia. Syynä ei kuitenkaan ole tietämättömyys, sillä vanhainkodissa tarjoiltavaan tai kotiin kuljetettuun ruokaan on laskettu oikea vitamiinien määrä.

– Kyllä ruoasta löytyy riittävästi vitamiineja, mutta ateria saatetaan jakaa useammalle syömiskerralle tai sitä kaikkea annosta ei syödä. Sen takia ravinnonsaanti jää heikoksi, Merja Suominen totesi Studio55.fi-lähetyksessä.

Hän painotti, että iäkkäille tarjottavan ruoan tulisi olla erityisen energia- ja proteiinirikasta, koska syöty määrä on pieni.

Suomisen mukaan hoitohenkilökunta tiedostaa ja tunnistaa ikääntyneen ihmisen ravinnonsaannin heikentymisen, mutta asiantuntemusta tarvittaisiin lisää.

– Olisi hyvä, jos yhteiskunta tukisi riittävää ravinnonsaantia. Ihmisiä pitäisi arvioida ja ohjata yksilöllisemmin vanhainkodeissa.

– Suomessa vanhainkodeissa ei ole ravitsemusterapeutteja tai -suunnittelijoita, toisin kuin Ruotsissa jossa asia on hoidettu hirveän hyvin.

Ikääntyneiden ravintokäyttäytyminen jakaantunutta

Suomisen mukaan ikääntyneiden ihmisten ravinnon laatu vaihtelee huomattavasti terveyden mukaan.

– Osa hyvinkin iäkkäistä ihmisistä syö valtavan hyvin ja todella hienosti, ja ruokavalion laatu ja määrä ovat kohdillaan.

Ongelmat alkavat hiljalleen.

– Yleensä jos alkaa tulla sairauksia, etenkin muistisairauksia, niin syödyn ruoan määrä vähenee ja laatu heikkenee.

Ravinnon laadun heikkeneminen heikentää myös elämästä selviytymistä. Esimerkiksi muistisairauden ensimmäisiä oireita saattaa olla laihtuminen.

B12-vitamiinin puute voi vaikuttaa muistisairauksien lisääntymiseen. Suominen muistuttaa, että B12-vitamiinitason mittaaminen onnistuu lääkärintarkastuksessa pyytämällä. B12-vitamiinia saa lihasta, kalasta ja maksasta sekä maitotuotteista.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän ohjelmasta, mitä muuta Merja Suominen kertoi terveellisestä ruokavaliosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja